SEO Nedir? WordPress SEO Nasıl Yapılır?

Sitenize trafik almak istiyorsanız WordPress SEO çalışmalarınızın kalitesini yükseltmelisiniz. Birçok yerde WordPress SEO hakkında inanılmaz kalitede rehberler vardır. Bunların bir kısmı yüksek derecede teknik bilgi içerdiğinden bu işe yeni başlayanlar için pek ideal değildir. Sitenizin trafik değerlerini gerçekten yükseltmek istiyorsanız WordPress SEO konusunda gerçekleştirilen en iyi yöntemlere dikkat etmelisiniz. Yeni başlayanlar için adım adım SEO rehberi adını taşıyan bu ipuçları kılavuzunda kullanılan en iyi yöntemleri bulabileceksiniz.

WordPress kullanan işin ehli uzmanların bu içerik yönetim sisteminin SEO dostu olduğunu belirttiği sayısız durumla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu nedenle pek insan bir blog veya site açacaksa WordPress'i tercih etmektedir. WordPress'in arka planda kalan kodları SEO yöntemlerinin uygulanmasını kolaylaştıracak niteliktedir ve geliştirilirken bu detay göz ardı edilmemektedir. Buna rağmen SEO çalışmalarınızdan maksimum verim almak istiyorsanız daha fazlasını yapmanız gerekmektedir.

Bu kılavuzun içerisinde yer alan adımların her birisi kolayca uygulanabilir niteliktedir. Önceliğimiz her zaman olduğu gibi WordPress SEO çalışmalarını en iyi şekilde uygulamak olacaktır. İşinizi biraz daha kolaylaştırmak istiyorsanız her şeye tek tek göz atmalı ve uygulamalarınızı adım adım gerçekleştirmelisiniz. WordPress SEO çalışmaları yeni başlayanlar için çok anlaşılmaz olabilmektedir ama endişe etmemelisiniz çünkü burada aşırı karmaşık gözükebilecek hiçbir şeye yer verilmemiştir.

SEO Nedir?

SEO kelimesi Search Engine Optimization yerine kullanılan bir kısaltmadır. Search Engine Optimization ise Türkçe olarak ifade edilmek gerekirse Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO özellikle arama motorlarında daha yüksek sıralara sahip olup daha fazla trafik elde etmek isteyen site yöneticileri tarafından kullanılan stratejileri kapsamaktadır.

SEO çalışmaları Google'ı kandırmak veya onun sistemiyle oyun oynamak anlamına gelmemektedir. Bir siteyi arama motorlarının daha kolay bulabilmesini sağlamakla ilgili bir durumdur. Sitenin kodlarını iyileştirmek ve onu arama motoru dostu hale getirmek adına biçimlendirmek bu tür çalışmalar arasına girmektedir. İnsanlar arama motorları aracılığıyla sizin aktif olduğunuz alanda aramalar yaptığında arama motorları için en iyi şekilde iyileştirilmiş olan siteler en üst sıralarda yer almakta ve insanlar ilk olarak oraları ziyaret etmektedirler.

SEO Neden Önemlidir?

Arama motorları sitelerin neredeyse büyük bir kısmı için en önemli trafik kaynağı durumundadır. Google ve diğer arama motorları arama motoru sonuç sayfasında yer alan siteleri sıralamak için gelişmiş algoritmalar kullanmaktadırlar. Ancak bu algoritmalar mükemmel olmadıklarından sitenizde yer alan içerikleri anlama konusunda yardıma ihtiyaç duymaktadırlar.

İçeriğiniz arama motorları için optimize edilmemiş durumdaysa arama motorları onu sıralamaya dahil etme konusunda tereddüde düşmekte ve genelde ona sonuçlarda yer vermemektedir. İnsanlar aktif olduğunuz alanda arama yaptıklarında siteniz arama sonuçlarında gözükmeyeceği için hedeflemiş olduğunuz tüm trafikten uzak kalmış olursunuz. Bu nedenle sitesinin arama motoru üzerinden trafik almasını sağlamak isteyen herkes onu arama motoru dostu haline getirmek zorundadır.

WordPress SEO Hakkında Temel Bilgiler

SEO çalışmaları teknik olabilmektedir ama her zaman aynı şey geçerli değildir. SEO çalışmaları hakkında temel bilgilerden birkaçını öğrenerek dahi sitenizi kayda değer bir biçimde geliştirebilir ve arzuladığınız trafik seviyesine ulaşmayı başarabilirsiniz. Halihazırda WordPress kullanmayı becerebilen biriyseniz bunun için teknolojik bir dahi olmanıza gerek yoktur.

Sitenizin Görünürlük Ayalarını Kontrol Edin

WordPress sitenizi arama motorlarından gizlemeniz konusunda size yardımcı olabilecek dahili bir çözümle gelmektedir. Bu seçeneğin amacı siteniz tam olarak hazır olmadan onu dış dünyaya açmamaktır. Ancak bazen bu seçeneği fark etmeden aktif hale getirmiş olabilirsiniz. Bu durumda siteniz arama motorlarına erişilemez olacaktır.

Sitenizin arama motorlarına görünür olmasını istiyorsanız bu seçeneğin aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer aktifse seçenekteki tık işaretini kaldırmalısınız. Sitenize ait WordPress yönetici paneline giriş yaptıktan sonra Ayarlar -> Okuma kısmında bu ayarı bulabilirsiniz. Arama motoru görünürlüğü adını taşıyan seçenekteki tık işaretini kaldırıp ayarları kaydetmeniz durumunda sitenizi arama motorları tarafından bulunur hale getirebilirsiniz.

WordPress'te SEO Dostu URL Yapıları Kullanın

SEO dostu URL adresleri sayfada yer alan içeriği en net biçimde anlatan kelimelerden oluşur ve bunlar hem insanlar hem de arama motorları tarafından kolayca okunabilir olmaktadır. Örnek vermek gerekirse https://timurdemir.com.tr/wordpress-seo/ veya https://timurdemir.com.tr/wordpress-nedir gibi adresler SEO dostu URL yapılarına sahiptir.

Ancak, URL adresleri bu kadar kolay okunabilir değilse ve kullanıcılar bir sayfada neyin yer aldığını anlamak için içeriği tamamen gözden geçirmek zorundaysa arama motorlarının gözünde kredi kaybetmeniz olasıdır. Buna örnek vermek gerekirse https://timurdemir.com.tr/?p=12345 veya https://timurdemir.com.tr/arsiv/12345 gibi adresler SEO dostu olmayan URL yapılarına sahiptir.

SEO dostu kalıcı bağlantı yapısı kullanmanız durumunda arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralamaya sahip olabilirsiniz. Sitenizin kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek ve onu SEO ile uyumlu hale getirmek istiyorsanız Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Burada "yazı ismi" seçeneğini seçerek ayarları kaydet demeniz yeterli olacaktır.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise sitenin yaşıdır. Siteniz 6 aydan fazla süredir aktifse ve kalıcı bağlantı yapısı için sayılar dışında başka bir seçenek kullanıyorsanız onu kullanmaya devam etmelisiniz. Aktif bir sitede kalıcı bağlantı yapınızı değiştirmek demek sosyal medya paylaşım miktarlarını ve arama motorlarında mevcut sıralamaları kaybetmeniz anlamına gelmektedir. Eğer kalıcı bağlantı yapınızı yine de değiştirmek istiyorsanız mutlaka gerekli yönlendirmeleri yapmalı veya profesyonel birisine yaptırmalısınız.

Site Adresinde WWW Olması veya WWW Olmaması

Sitenizi yeni açacaksanız bu durumda site adresinde iki farklı yapıdan birisini seçebilirsiniz. Siteniz www.timurdemir.com.tr şeklinde olabileceği gibi timurdemir.com.tr şeklinde de olabilecektir. Her ne kadar bu iki adres aynı yere çıksa bile arama motorları bu adresleri iki farklı site olarak değerlendirmektedir. Başlangıçta hangisini seçerseniz uzun vadede ona bağlı kalmak durumundasınız.

İsteğe bağlı olarak bu ayarı Ayarlar -> Genel sayfasından yapabilirsiniz. WordPress Adresi ve Site Adresi kısımlarına tercih ettiğiniz site adresini girmeniz ve ayarları kaydetmeniz yeterli olacaktır. WWW olması veya WWW olmaması arasında SEO açısından bir fark olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. En basit şekilde ifade etmek gerekirse ikisi arasında SEO açısından herhangi bir fark bulunmamaktadır.

En İyi WordPress SEO Eklentisi

WordPress'in en iyi yanlarından birisi hemen hemen her şey için bir eklentinin olmasıdır. SEO çalışmaları için hazırlanmış olan eklentiler konusunda ise bir bolluk söz konusudur. Başlangıç aşamasında kullanılabilecek en iyi eklentiyi seçmek ise eklentilerin sahip olduğu özellikleri bilmekten geçmektedir. Sürekli her iş için ayrı ayrı eklentiler kurmak yerine hepsini gerçekleştirebilen en iyi eklentiyi seçmeye çalışmalısınız.

En iyi WordPress SEO eklentisi denildiğinde akıllara hemen iki eklenti gelmektedir. Yoast SEO veya All in One SEO Pack arasından yapacağınız seçim ne olursa olsun hata yapmış olmazsınız. Ancak yeni başlayanlar için Yoast SEO biraz daha fazla yol gösterici özelliklere sahiptir. Bu nedenle başlangıç aşamasındaki kullanıcıların o eklentiyi seçmesi çok daha doğru olacaktır.

WordPress'te XML Site Haritası Eklemek

XML site haritası biçimlendirilmiş bir dosyadır ve sitenizde yer alan her sayfayı içerir. Bu dosya arama motorlarının sitenizde yer alan içerikleri çok daha kolay bir biçimde bulmasını sağlar. Sitenize bir XML site haritası eklemek sitenin arama sıralamasını doğrudan etkilemeyecektir. Bu dosyanın yaptığı en önemli iş sayfalarınızın daha hızlı bir biçimde bulunması ve onların hızlı bir biçimde sıralanmasını sağlamaktır.

Eğer Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız o sizin için otomatik olarak bir XML site haritası oluşturacaktır. Site haritanızı bulmak istiyorsanız basit bir biçimde https://timurdemir.com.tr/sitemap_index.xml adresine gitmeniz yeterli olacaktır. Elbette burada benim alan adım yerine kendi alan adınızı yazmanız gerekmektedir.

Siteyi Google Search Console'a Eklemek

Google Search Console daha önce Webmaster Tools olarak bilinen ve Google tarafından site yöneticilerine sunulan ücretsiz bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde site yöneticileri sitelerinin arama motoru performansını kontrol edebilmektedirler. Bu araç üzerinden raporlar ve veriler elde ederek sitenizin performansını iyileştirmeniz mümkündür.

Buna ek olarak insanların sitenizi nasıl bulduklarını görebilir, sayfalarınızın arama motoru sonuçlarında nasıl gözüktüğünü görebilir ve sayfaların ne sıklıkla tıklandığını öğrenebilirsiniz. Tüm bu bilgiler sitenizde nelerin işe yaradığını ve nelerin işe yaramadığını görebilmeniz açısından önemlidir. Bu verilere dayanarak site içeriğini stratejik bir biçimde geliştirmeniz gerekmektedir.

Google Search Console sitenizde bir şeyler ters gittiğinde sizi uyarabilmektedir. Arama tarayıcıları sitenize erişemiyorsa, kopya içerik varsa veya kaynak yetersizliği söz konusuysa bu ve buna benzer konularda sizi uyarabilmektedir. Eğer Yoast SEO ise sitenizi Google Search Console'a eklemeyi tek bir adımda gerçekleştirebilirsiniz.

Sitenizi Google Search Console'a ekledikten sonra Tarama menüsüne tıklayıp burada yer alan Site Haritası seçeneğine girmelisiniz. Daha sonra Site Haritası Ekle/Test Et menüsünden sahip olduğunuz site haritasını ekleyebilirsiniz. Site haritanızı başarılı bir şekilde ekledikten sonra biraz beklemeniz gerekmektedir. Google sitenizi taradıktan sonra yani yaklaşık birkaç saat sonra site haritanız çeşitli veriler sunmaya başlayacaktır. Site haritanızda yer alan linklerin sayısı, onların kaç tanesinin dizine eklendiği, görseller ve sayfalar arasındaki oran gibi çeşitli verilere buradan ulaşabilirsiniz.

SEO konusunda çok fazla hata yapmak istemiyorsanız mutlaka Search Console site mülkünüzü aylık olarak kontrol etmelisiniz. Buradaki verileri kullanarak sitenizi geliştirmeye çalışmalısınız. Bir site yöneticisi olarak bu kontrolleri muhakkak özenle gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

Yazılarınızı SEO'ya Uyumlu Hale Getirmek

Bu işe yeni başlayan kişilerle genellikle WordPress SEO eklentisinin yüklenip aktif hale getirilmesinin her şeyi çözdüğünü düşünmektedir ve bu büyük bir hatadır. SEO sürekliliği olan bir iştir ve maksimum sonuç elde edebilmek için her zaman etkin kalmak gerekmektedir.

Yoast SEO her blog yazısına ve sayfasına başlık, açıklama ve odak anahtar kelime ekleme imkanı vermektedir. Bu eklenti aynı zamanda Google'da arama yapan kullanıcıların sitenizi nasıl göreceklerini size göstermektedir. Arama sonuçlarından maksimum tıklama almak istiyorsanız başlıkları ve açıklamaları iyileştirmeye çalışmalısınız.

Blog yazısı yazarken ekranın alt kısmına inmeniz durumunda burada Yoast SEO bölümünü görebilirsiniz. Bu noktada yapacağınız iyileştirmelerle blog yazınızı SEO'ya uyumlu hale getirebilirsiniz. Odak anahtar kelime seçme, en iyi başlığı bulma ve en iyi meta açıklamayı yazma gibi konularda bilgi sahibi değilseniz bu alanda değişiklik yapmak için önce ilgili konularda bilgi sahibi olmalısınız.

WordPress SEO En İyi Yöntemler

WordPress SEO konusunda belirttiğim temel adımları takip ettiysen ve en iyi WordPress SEO eklentilerinden birisini kullandıysan birçok sitenin önüne çoktan geçmeye hazırsınız demektir. Ancak daha iyi sonuçlar alabilmek için aşağıda yer alan WordPress SEO konusunda en iyi yöntemleri uygulamaya çalışmalısınız. Bunlar çok fazla teknik detay içermemektedir ama uyguladıktan sonra epey fayda sağlamaktadırlar.

WordPress'te Kategorileri ve Etiketleri Doğru Kullanmak

WordPress blog yazılarınızı kategorilere ve etiketlere ayırma konusunda size imkan sunmaktadır. Bu sayede blog adresinizde yer alan içerikleri konularına göre daha kolay bir biçimde yönetmeyi başarabilirsiniz. Kategorileri ve etiketleri kullanmak aynı zamanda kullanıcının aradığı içerikleri kolay bir biçimde bulmasını sağlamaktadır. Kategoriler ve etiketler aynı zamanda arama motorlarının sitenizin yapısını ve içeriğini anlamasına yardımcı olmaktadır.

Genellikle yeni başlayanlar kategorileri ve etiketleri kullanma konusunda kafa karışıklığı yaşarlar. Bu konuda takip etmeniz gereken yaklaşım birbirinden farklı olabilir ama standart olana bağlı kalmakta fayda vardır. Kategoriler yazılarınızı kapsayan geniş alanlardır. Blog adresinizin bir kitap olduğunu düşünürseniz kategoriler içindekiler kısmıdır.

Örneğin, bir kişisel blog adresinde müzik, yemek, seyahat gibi kategorilere sahip olabilirsiniz. Kategoriler hiyerarşiye bağlıdırlar. İsterseniz onlara alt kategoriler ekleyebilirsiniz. Bu sayede kategorileri çok daha işlevsel bir biçimde kullanmayı başarabilirsiniz.

Diğer taraftan etiketler çok daha spesifik anahtar kelimelerden oluşur ve bir yazıda yer alan içeriği açıklamakta kullanırlar. Örneğin, yemek kategorisinin altında yer alan bir blog yazısında salata, kahvaltı, kek gibi etiketler görebilirsiniz. Bir kitap gibi düşünürseniz etiketler kitabın dizinler kısmıdır.

Kategorileri ve etiketleri doğru bir biçimde kullanarak kullanıcıların sitenizde kolay bir biçimde gezinmesini sağlayabilirsiniz. Siteniz kullanıcılar için kolay kullanılabilir olduğu zaman arama motorları tarafından son derece kullanışlı bir site olarak görülecektir.

Dahili Bağlantı Eklemeyi Alışkanlık Haline Getirmek

Arama motorları sitenizde yer alan her bir sayfaya bir skor verirler ve buna sayfa otoritesi adı verilir. Bu skoru yüksek tutmanın reçetesi bilinmez. Ancak otoritenin en önemli sinyallerinden birisi bağlantılardır. Bu nedenle, sitenizde yer alan diğer blog yazılarından ve sayfalardan bir başka blog yazısına bağlantı vermek son derece önemlidir.

Dahili bağlantı eklemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Her yazıdan bir başka yazıya mutlaka bağlantı vermelisiniz. Eğer sitenizde birden fazla yazar varsa yayın öncesi kontrol listesi oluşturarak en az 3 yazıya bağlantı verilmesini sağlamalısınız. Bunu başarmanız durumunda sayfa görüntülenmesi, sitede geçirilen süre gibi değerlerin yanında blog yazılarının ve sayfalarının SEO skorunu da yükseltmeyi başarabilirsiniz.

WordPress Yorumlarını Optimize Etmek

Yorumlar sitenizdeki kullanıcı etkileşimi için en güçlü belirtilerden birisidir. Kullanıcıların ilgisini çekmek sitenize daha fazla link almak, daha fazla trafik çekmek ve SEO çalışmalarınızı geliştirmek anlamına gelmektedir. Ancak bunu yapabilmek için yorumların gerçek kişiler tarafından yapıldığından emin olmalısınız. İstenmeyen yorum gönderen kişiler veya onlara ait sahte hesaplar genelde kötü linkler içerirler ve arama sıralamanızı derinden etkilerler.

Sitenizde bir istenmeyen yorum engelleyici eklenti kullanmanız son derece önemlidir. Bunun için ilk akla gelecek olan eklenti hiç kuşkusuz Akismet adını taşıyan işlevsel eklentidir. Bu eklentiyi pek çok WordPress kullanıcısı bilir ve sitelerini oluşturur oluşturmaz bu eklentiyi yüklerler. Akismet eklentisinin yetersiz kaldığı durumlarda farklı alternatiflere yönelmeyi düşünebilirsiniz.

Bir blog yazınız akıllıca yazılmış, istenmeyen olmaktan uzak yorumlar çekmeye başlamışsa bu durumda güçlü bir site oluşturduğunuzu kabul edebilirsiniz. Buna rağmen birkaç ufak ayrıntıyı göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bir yazı çok fazla yorum aldığında sayfanın yüklenme hızı genelde düşüş gösterir. Bunun bir sonucu olarak arama motoru sıralamanızda düşüşler yaşanabilecektir.

Sitenizi bu tür olası yavaşlamalara karşı hazırlıklı hale getirmelisiniz. Sunucu ve hız konusunda geliştirmeler çok fazla işinize yaramıyorsa yani yapacağınız en güçlü iyileştirmeleri zaten gerçekleştirmiş durumdaysanız yorumlarınızı sayfalandırma yaparak çoklu sayfalara ayırabilirsiniz.

WordPress'te NoFollow Niteliğe Sahip Dış Bağlantılar

Yazının çeşitli yerlerinde belirtildiği gibi bağlantılar arama motorlarına hangi sayfanın önemli olduğunu belirtmek için yardımcı olmaktadır. Bir siteye bağlantı verdiğiniz zaman size ait olan SEO skorunun bir kısmını bu bağlantıyla diğer siteye aktarmış olursunuz. Bu SEO skoruna "bağlantı suyu" veya "bağlantı akışı" denmektedir.

Arama sıralamanızın iyi olmasını istiyorsanız diğer sitelerden aldığınız bağlantı suyunun verdiğiniz bağlantı suyundan çok daha yüksek olmasını sağlamalısınız. Bu nedenle diğer sitelere bağlantı verirken bunlara "nofollow" niteliği eklemek iyi bir fikirdir. Bu niteliği eklemeniz durumunda arama motorlarının bağlantıları takip etmemesini sağlarsınız ve aynı zamanda sahip olduğunuz bağlantı suyunu korumuş olursunuz.

Normal bir dış bağlantı HTML biçimide "<a href="https://timurdemir.com.tr/">Timur Demir</a>" şeklinde gözükürken "nofollow" niteliğine sahip bir bağlantı "< a href="https://timurdemir.com.tr/" rel="nofollow">Timur Demir</a>" şeklinde olacaktır.

Tam Yazılar, Özetler ve Seçme Parçalar

WordPress ana sayfa, kategori sayfası, etiket sayfası, tarihsel arşiv sayfası, yazar sayfası gibi çeşitli alanlarda yazılarınızı gösterir ve yazılarınıza bağlantı verir. Varsayılan olarak düşünülecek olursa tüm sayfalarda aslında yazıların tamamını gösterir. Bu durum sitenizin SEO değerlerine etki eder ve arama motorları sitenizde kopya içerik olduğunu düşünür. Bununla birlikte yazıların tamamının gösterilmesi arşiv sayfalarının daha yavaş açılmasına neden olur.

Her alanda yazıların tamamını göstermek aynı zamanda sayfa görüntülenmesi değerlerinizi etkiler. Örneğin, RSS kaynağına abone olmuş bir kullanıcı sitenizi ziyaret etmeden kaynak üzerinden yazınızı okuyabilmektedir. Bunu çözmenin en kolay yolu yazıların tamamını göstermek yerine özet veya seçme parçaları göstermektedir. Bunun için Ayarlar -> Okuma kısmına giderek burada özet seçeneğini seçmelisiniz.

WordPress SEO İçin Hız ve Güvenlik

Yukarıda yer alan en iyi WordPress SEO ipuçlarını takip etseniz ve bunları uygulamış olsanız dahi siteniz yavaşsa veya bir saldırıya uğrayıp ele geçirilmişse arama motoru sıralamanız büyük bir düşüş yaşayacaktır. Sitenizi yavaş performans veya güvenlik sorunlarından etkilenmemesini istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Site Hızını ve Performansını Optimize Etmek

İnternet çağının bir getirisi olarak pek çok araştırma insan dikkatinin artık çok kısa olduğunu göstermektedir. Kullanılabilirlik üzerine yapılan çeşitli testler ise bir kullanıcının ziyaret ettiği sitede kalıp kalmayacağına birkaç saniye içerisinde karar verdiğini göstermektedir.

Site yöneticileri ve site sahipleri içeriklerini sunmak ve kullanıcıları etkilemek için artık birkaç saniyeye sahiptirler. Sitenizin yavaş açılmasına neden olarak ziyaretçilerin değerli vakitlerinden çalmaktan olabildiğince uzak durmalısınız. Google gibi arama motorları hızlı açılan siteleri yavaş açılan sitelere göre daha üst sıralarda tutmaktadırlar. Bu nedenle ne yapıp edip site hızınızı kabul edilebilir seviyede tutmak için çaba göstermelisiniz.

WordPress SEO İçin Görselleri Optimize Etmek

Görseller metinlerden çok daha fazla ilgi çekerler ama onların sayfada yüklenmesi zaman alıcıdır. Eğer görsel boyutları ve kaliteleri konusunda dikkatli olmazsanız sitenizin yavaşlamasına neden olabilirsiniz. Sitenizin hızlı yüklenmesini istiyorsanız muhakkak görselleri optimize etmelisiniz.

Görselleri optimize etmek istiyorsanız aynı zamanda onlara açıklayıcı başlıklar ve alt metinler girmelisiniz. Bu etiketler arama motorlarının görselleri daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte bu noktalar görme bozukluğu olan kişilere görsellerin ne olduğu konusunda daha fazla bilgi verecek ve dolayısıyla sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirecektir.

WordPress görsellere başlık ve alt metin ekleme konusunda size imkan sunmaktadır. Ortam kısmından görselleri görüntüleyerek onlara özel başlık ve alt metin açıklamaları girebilirsiniz. Buna ek olarak sitenizde çok fazla görsel yer alacaksa bu durumda bir galeri eklentisi kullanmayı düşünmelisiniz. Envira Gallery eklentisi bu konuda size yardımcı olabilecek en iyi eklentilerden birisidir. Bir eklenti kullanmak istemiyorsanız WordPress'in dahili galeri özelliğinden faydalanabilirsiniz.

WordPress Sitenizin Güvenliği

Her hafta Google yaklaşık olarak 20,000 siteyi kötü amaçlı yazılımdan, 50,000 sitesi ise dolandırıcılıktan ötürü kara listeye eklemektedir. Bir site kara listeye eklendiği zaman arama sonuçlarında gözükmemeye başlar. Bu verilerden anlayabileceğiniz üzere iyi sıralama elde etmek için WordPress sitenizin güvenliği son derece önemlidir. Bugüne kadar yapmış olduğunuz tüm çalışmaların sitenizin güvenliği sebebiyle heba olmasını istemezsiniz.

Bu konuda iyi haber ise WordPress sitenizin güvenliğini sağlamanın çok ama çok zor olmamasıdır. Bu konuda belirli rehberlerden yararlanarak sitenizi güvenli hale getirebilirsiniz. Sucuri gibi hizmetlerden yararlanarak sitenizin ekstra güvenli olmasını sağlayabilirsiniz.

SSL ve HTTPS Kullanmaya Başlamak

SSL, kullanıcının tarayıcısı ile bağlanılan sunucu arasındaki bağlantıyı şifreleyen bir teknolojidir. SSL, WordPress sitenize ekstra güvenlik katmanı eklemektedir. Bir sitenin SSL kullanıp kullanmadığını adres çubuğundan anlayabilirsiniz. SSL kullanan siteler daha güven vericidir. Üstelik e-ticaret işiyle uğraşan her sitenin buna sahip olması zorunludur.

Sunucu barındırma hizmetinden yararlandığınız yer size SSL sertifikası sunabilir. Bir SSL sertifikası satın almanız durumunda bunu kolayca WordPress sitenize ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte Let's Encrypt veya CloudFlare kullanım ücretsiz bir biçimde SSL sahibi olabilirsiniz. Bu ücretsiz servisleri WordPress'te kullanmak oldukça kolaydır.

WordPress SEO konusunda yazılmış olan bu yazının size yardımcı olabileceğini umut ediyorum. Hiç vakit kaybetmeden burada yer alan ipuçlarını uygulamaya koymalısınız. Bu sayede sitenizin trafiğini birkaç ay içerisinde artırmayı başarabilir ve arama motorlarında daha fazla görünürlüğe sahip olabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap