Rehber: A’dan Z’ye Makale Yazarlığı

Makale yazarlığı olarak bilinen ve internetten para kazanma, evden para kazanma yöntemleri arasında sıkça rastladığınız bir ek gelir imkânı olan bu meslek; temelde belirli bir konu etrafında araştırma yaparak ya da yapmayarak içerik üretme anlamına gelmektedir.

Bu yazıyı makale yazarlığı ile ilgili sayısız e-posta almamdan dolayı yazma gereksinimi duydum. Bu makale, makale yazarlığı ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara cevap niteliğindedir. Sıkılmadan okumanızı tavsiye ederek yazıma devam ediyorum.

Üretilen her bir makale, kullanım amacına göre farklılaşmakta, yazan kişi veya yazdıran kişiye göre ücret bakımından değişmektedir. Bu makalede, makale yazarlığının basit yöntemlerini değil; tercih edilebilir bir yazar olmanın ayrıntıları ile değişik kanallar sayesinde nasıl maksimum ücreti alabileceğinizin tanımı ve yöntemleri anlatılacaktır.

  1. Başarılı bir makale yazarı olmak için ne yapmalı?

Makale yazmak, kompozisyon yazmakla eşdeğer bir şeydir. İçeriğinizin girişi, gelişmesi ve sonucu olması gerekiyor. Basit Türkçe kurallarını uygulayarak, iyi bir makale yazarı olmaya başlarsınız.

Yazabilme kabiliyeti, doğuştan insanlara verilen bir nimet olmakla birlikte sonradan da öğrenilebilir bir şeydir. Doğuştan yazma beceriniz varsa; bunun üstüne giderek kısa zamanda başarılı yazılar hazırlarsınız ama “Benim kompozisyonum iyi değil” diyorsanız, yapacağınız tek şey var: basit işlerden başlayıp sürekli çalışarak çıtanızı yükseltmek!

[caption id="attachment_3460" align="aligncenter" width="1000"]makale yazarligi hakkinda makale yazarlığı[/caption]

İyi bir makale yazmanın altın kurallarını şunlar oluşturmaktadır:

  • Küçük çaplı işler alarak, zamanla içerik üretiminizi kalitelendirmeli ve sonrasında daha iyi yazılar yazmak için çaba sarf etmelisiniz.
  • Türkçe’nin imla kurallarına uymalı, dil bilgisini iyi kullanmalı ve okunaklı bir yazı yazmalısınız.
  • Müşterinizi iyi anlamalı, onun istediği yönde makale oluşturmaya çalışmalısınız.
  • İçeriğinizi yazmadan önce araştırma yapmalı, dikkat çekici yanları paylaşmalısınız.
  • Medya, görseller, video ve kalın, italik yazı gibi çeşitli dikkat çekici materyal veya gölgelendirmeler ile yazınızı zenginleştirmelisiniz.

Yukarıdaki basit yöntemlerin her biri, temelde makale yazarı olmanın adımlarını içeriyor ancak her birinin daha derinlemesine yöntemleri mevcut. Bunlara ise şimdi geleceğiz.

1.1 Daha iyi yazmak için yenilikçi metotlar!

Yazmayı bilmeniz, makaleleri daha iyi yazacağınız anlamına gelmez. Profesyonel bir yazıcı olmak; işini iyi bilmek ve ziyaretçilerin ne istediğini bilmek ile alakalıdır. Türkiye şartlarında makale yazarlığında başarılı olmanın belirli başlı yöntemleri vardır. Hatta tek bir yöntem mevcut olup, yazınızın çok okunması ile alakalıdır. Yazılarınız çok fazla okuyucu kitlesini çekerse; makale müşterileriniz size geri dönüp yeniden iş verirler ve bu şekilde kalitenizi arttırır, tanınırlığınızı yükseltirsiniz. İleriki zamanlarda makale başına alacağınız ücret de artacaktır. Şimdi, etkili yöntemler için sizlere birkaç tüyo vereyim:

  • Aldığınız makale; herhangi bir sitede içerik amacı ile kullanılacaksa; bu en kolay makaledir. Bu makalede temel kural içerik isteyen site sahibinden daha kaliteli yazılar yazmaktır. Zaman yönetimi yapamayan veya yetişemeyen site sahipleri, kendinden daha iyi bir yazarın sitede devam etmesini ister. Yazı hazırlayacağınız siteyi müşterinizden isteyip, onun geçmişte hangi yazıları yazdığını ve nasıl yazdığını bilmeniz gerekiyor. Ona göre konu araştırıp, ona göre makaleler yazmalısınız. İkinci bir taktik ise; makalenizi süslemeniz olacaktır. Video ve görseller ile yapacağınız bir hazırlık, sizi tercihi arttıracaktır. Son olarak her müşterinin istediği temel bir kural vardır. O da, yazıların Google’da en çok aranan kelimeler odaklı olmasıdır. Bunu her zaman ilk kural olarak aklınızda tutmalısınız.
  • Aldığınız yazı bir tanıtım yazısı ise; belirli kurallar önünüze çıkacaktır. Tanıtım yazıları, SEO olayı için bir nimettir ancak Google algoritmalarını kandırmak; imkânsız gibidir. Doğal bir tanıtım yazısı hazırlamak, herkesin yapabileceği bir şey değildir. Burada da basit tüyolar işinizi kolaylaştıracaktır.

i.Tanıtım yazıları, tamamen ilgili siteyi tanıtıcı nitelikte olmamalıdır. Semantik makale şeklinde hazırlanmalıdır. Semantik makale de, yazı belirli bir konu çerçevesinde yazılır ve bir satırda ilgili sitenin tanıtımı, kelimeleri geçirilir. Bu şekilde yazı sıkıcı olmaz, Google yazınızı beğenir.

ii.Yazıda sadece ilgili SEO kelimelerini geçirmemelisiniz. Bunun yanında otoritesi yüksek Wikipedia, Twitter, Facebook gibi sitelere, yazınızdaki kelimeler ile linklendirme yapmalısınız.

iii.Görselleri çokça kullanmalı, video, sunum gibi medya dosyalarını yazınıza gömmelisiniz.

iv.Genellikle güncel konular üzerinden gidip yazınızın yenilebilir bir konu üzerine yazılmasına dikkat etmelisiniz.

  • Aldığınız yazı eğer okuyucu odaklı yazı ise; işiniz zordur ve ince eleyip sık dokumalısınız. Okuyucu odaklı yazının temel amaçları vardır. Bunlar genellikle okuyucuya değer katmakla ilgilidir. Örneğin; “Bilgisayara format nasıl atılır?” yerine “Bilgisayara Windows 10 format nasıl atılır?” başlıklı bir yazı seçimi ile yazının içeriğini görseller, şemalar veya videolar ile detaylıca doldurmak; yazıyı değerli kılar. Kısacası ziyaretçi, yazınıza gelince baştan sonra her harfi okuma isteği ile dolmalıdır. Yazınızın böyle olduğunu anlamak için her paragraftan sonra baştan sona bir okuyun ve kalitesini kendiniz biçin.

1.2. Müşteriyi tanıma teknikleri

Müşteriyi tanımanın size ne tür bir artısı olabileceğini düşünüyorsanız, ben size kısaca açıklayayım.

  • İş konusunda profesyonel bir kişi ile çalışıyorsanız, yaptığınız işin hakkını vermeniz kâfidir. Çünkü iyi bir iş yapanın sayısı azdır makale yazarlığında. Daha iyi yazmanız için gereken kriterleri yukarıda belirtmiştik.
  • Eğer müşteriniz amatör biri ise; yapacağınız tek şey müşteriye sorular sorarak nasıl bir makale istediğini öğrenmektir. Okunmak, Google, Seo, resim ekleme gibi basit kelimeleri içeren sorularınızı kullanarak kolayca sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
  • Müşterinizden hiçbir dönüş alamazsanız, ona örnek bir makale gönderebilirsiniz. Yâda daha önceki çeşitli tarzdaki yazılarınızdan örnekler atıp tarzını seçmesini sağlayabilirsiniz.

Genel tipte müşteriyi tanıyabileceğiniz yöntemler yukarıda. Ekstrem müşteriler ile karşılaşmayacak da değilsiniz, ama bunlar için yapacak bir şey yok. Deneyerek öğrenmek gerekecek.

1.3 Araştırma nasıl yapılmalı?

Yazı yazarken ki amacınız, müşteriniz için mükemmel bir yazı oluşturmaktan ziyade; okuyucu için mükemmel bir yazı oluşturmaktır. İkinci sırada müşteri gelmelidir. Müşterinin mükemmel yazı düşüncesi, isteğine göre değişebilir ama çoğunlukla en çok okunan yazı olma olasılığı ile alakalıdır.

makale yazarligi ve arastirma

Araştırmanızı yaparken zeki olmanız gerekiyor. Bunun için gazetelere, dergilere, güncel olaylara, analiz verilerine odaklanmanız gerek. Elbette bunun hepsi yapılamaz ama yazı çeşitlerine göre araştırmalar şu şekilde yapılmalıdır.

  • Aşk yazıları: Tumblr sayfalarındaki görseller üzerinden gidilmelidir.
  • Tarif yazıları: Sıradan bir yazının görsel olarak sunulduğu makaleler üzerinden gidilmelidir.
  • Güzellik yazıları: Moda dergileri ve siteleri üzerinden gidilmelidir.
  • Teknoloji yazıları: Download süresi uzun programlar üzerinden gidilmelidir.
  • Kişisel yazılar: İnsanları heyecanlandıracak cümlelere değinen görseller ve şiirler üzerinden gidilmelidir.
  1. Para kazanma kanalları

Makale yazarak iyi bir para kazanma hayali kuranların önüne nasıl engel çıktığını, bu hayallerinin nasıl yanlış olduğunu ve nasıl para kazanabileceklerini söylemek istiyorum.

Makale yazarak kesinlikle para kazanamazsınız. Çünkü;

  • Forum siteleri sayesinde makale yazarlığı ulaşılabilir oldu ve şu anda 10 yaşındaki bir birey bile yazabilmektedir.
  • Arz yüksek olduğu için fiyatlar minimum seviyeye çekilmiştir.
  • Yazı yazmak, uzun bir süreci kapsar. Gününüzün tamamını buraya ayırırsanız, elinize geçen ücret 30 lirayı geçmez.

Temel üç sorun yukarıdadır. Bunların dışında genel sorunlarda mevcuttur ama yukarıdakiler iyi sebep sayılabilir.

Makale yazarak para kazanabilirsiniz. Çünkü:

  • İyi bir makale yazarı, nadir bulunur.
  • Profesyonelleşen dünyada, makalecilik ihtiyacı artık ajanslar tarafından değerlendirilmektedir.
  • Müşterinizi memnun ederseniz, sizi elinde tutmak için para ödeyecektir.

2.1 Klasik para kazanma yöntemi: Forum

Forum sitesinden makale isteği aramak, en bilinen yöntemdir. İlk kez makale yazarlığına başlayanlar veya sürekli iş arayanlar, buradan kolaylıkla iş alabilirler. İş alımlarında seçicilik yapmak çok zordur. Ancak forumdan iş almanın da avantajları vardır.

  • Yazınızın kalitesi pek sorgulanmaz.
  • Sürekli iş bulabilirsiniz.
  • Kendinizi geliştirmek için iyi bir yerdir.
  • Piyasadaki kaliteli müşterileri aramak için ideal ortamdır.

Ancak forum sitelerinin bir dezavantajı da; makale ücretini ödememek olabilir. Bunun olasılığının da düşük olduğunu belirteyim.

2.2 Ajanslar yoluyla para kazanma yöntemi: X2

İyi bir makaleci, araştırmacı olmak zorundadır. İçinizde yenilikçilik ve girişim ruhu yoksa, başarılı olamazsınız. Bu sadece yazı için konu araştırmakla alakalı değil, müşteri araştırmakla da alakalıdır. Şu anda çok az kişinin yaptığı, ajanslarla ilişki kurmak; çok kâr getiren bir iştir.

Ajanslar, güvenilirliği çok yüksek ve ücreti bol kurumlardır. İlk elden parayı size ulaştırdığı için aldığınız ücret yüksek oluyor ancak ajansların seçici davrandığını da söylemek gerekir. Ajanslarla ilişki kurmak basit gibi görünse de, kabul görmek zordur. Bunu da şöyle kolaylaştırmak gerekiyor.

  • Hangi ajansa başvuru yapacaksanız, o ajansın kimliğini ve isteğini öğrenmeniz gerekiyor.
  • Ajansa çalışmak istiyorsanız, birçok ajans firmasına tanıtım maili veya çalışma isteği maili atmanız; ilk başta kafidir.
  • Ajansa tanışma maili atarken, iyi bir sunum yapmanız gerekiyor. Bunun için örnek bir yazı bile gönderebilirsiniz ve ücret kısmını kesinlikle karıştırmamalısınız.

Bunlar, direk eylem ile yapılacak şeyler ama ajansa katılmanın başka bir yolu daha var ki; onu bir sonraki başlıkta inceleyeceğiz.

2.3 Piyasa yapıp ön plana çıkarak para kazanma yöntemi

Piyasa yapmak, kolay bir şey değildir. Bunun için doğal reklamınızın yapılması gerekiyor. Şu anda piyasa yapmak için tek yol; bir blogunuzun olması ve içeriklerinizin yorumlanmasıdır. Eğer iyi bir yazarsanız, yazılarınız çokça okuyucu kitlesine ulaşıp hayran bırakıcı olacaktır. Bu şekilde ajanslar ve firmalar, kendi yöntemleri ile size ulaşacaklardır. Makale avcılığı yapıldığını unutmamanızı öneririm!

  1. Maksimum ücreti nasıl alırsınız?

Klasik soruların karşılığı pek nadir bulunur. Bir makale yazarı nasıl daha çok kazanır sorusunun yanıtı da, bunlardan birisidir. İyi bir ücret almanın püf noktaları, aslında yukarıdaki süreçlerde anlatılıyor ama kısa yoldan da bunu öğretebilirim size.

Temel kural: zeki olun!

Zeki olun kuralı, boşa konulmuş bir kural değildir. Para kaynağını görmeniz, yazılarınızın okunur olması ve emek; zeki kişilerin özellikleri arasındadır.

Makaleden çokça para kazanmak için öncelikle yazılarınız için uğraş vermeniz gerekiyor. Araştırma yapmalı, okumalı ve küçük bir ön çalışma yapmalısınız. Ardından onu dil bilgisine uygun, okunur ve istekli bir yazı haline getirmeniz gerekiyor. Sonraki süreç ise; para kaynağı olan kişilerin önüne sürmek!

3.1 Para kaynağını bulmak

Tok müşteriler, ajanslar, Seo siteleri; başlı başına birer tok müşteridir. Aslında forum sitelerine girmek yerine, bu kişiler ile diyalog kurmaya çalışmanız ve bir kişiyi bile bulabilmeniz, diğerlerinden daha iyidir. Bunu reklam sitelerine detaylı ve ilgi çekici reklam vererek yapabilir, kendinizi tanıtan mail atıp paylaşabilirsiniz. Uzun vade de bir çalışma istiyorsanız; blog sitesi açıp çalışmalarınızın görülmesini sağlayabilirsiniz.

Kıssadan hisse:

Emek, yetenek, zekâ ve eylem!

Makale yazarlığı yapmak istiyorsanız ve makale yazarlığı ile ilgili merak ettiğiniz diğer her şeyi iletişim bölümündeki mail aracılığıyla bana ulaşabilirsiniz.

Bu yazı sahiplen.com aracılığıyla koruma altına alınmıştır. Yazıyı başka yerde paylaşmanız durumunda mutlaka kaynak belirtmelisiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (5)

17 Mayıs 2020, 17:17

Daha bu gün "Rehber" tarzı yazılar çok iyi demişken, bir yenisini eklemen manidar hocam :D Eline sağlık çok güzel & bilgilendirici bir yazı olmuş. Boş hayallere kapılmamak ve umudumuzu yitirmemek için gayet objektif nedenler sunmuşsun.

17 Mayıs 2020, 17:17

Önerileri her zaman dikkate alırım :) Teşekkür ederim.

17 Mayıs 2020, 17:17

Çok yararlı bir yazı olmuş teşekkürler

ersin
17 Mayıs 2020, 17:17

Yazı üretmek için ne yapmalı?

bol okumalımı bol bol yazmalımı?

teşekkürler...

17 Mayıs 2020, 17:17

Her ikisini de yapmalısınız.

Yorum Yap