Medium İle Blog Açmak: Medium İncelemesi

Medium blog dünyasına yeni bir soluk olarak dahil olmuş bir yapılanma olmasına rağmen kısa sürede bir yayın platformuna dönüşmüştür. Medium, Blogger'ı hayata geçiren ve Twitter'ın kurucu ortaklarından olan Evan Williams ve Biz Stone tarafından kurulmuştur. 2012 yılında yayınlanan bu platform bireysel yayıncılık ve kurumsal yayıncılık arasında bir denge oluşturmuş. Görsel olarak ise temiz, ilgi çekici ve modern bir yapıya sahiptir.

Kurulum

Medium platformunda bir profil oluşturmak istiyorsanız Twitter, Facebook, Google hesaplarınız veya e-postanız ile hesap oluşturabilirsiniz. Sadece birkaç tıklama ile blog oluşturma şansına sahipsiniz. Medium'a bilgilerinize ulaşma imkanı tanıdıktan sonra e-posta, isim ve diğer profil bilgilerini girmeniz yeterli olacaktır. Sosyal girişleri kullanmanız durumunda tüm bilgilerin otomatik olarak çekileceğini unutmamalısınız. E-posta ile giriş imkanını seçerseniz size bir onay e-postası gelecektir. Bunun ardından kredi kartı bilgilerinizi girerek platformu kullanmaya hazır hale gelebilirsiniz.

Bakım ve Kontrol Paneli

Medium bir blog platformu olarak bilinse bile aslında blog ile sosyal ağ arasında kalan bir platformdur. Her ne kadar garip gelse bile bu platform ihtiyaç duyanlar için son derece kullanışlıdır. Sadece yayın yapma amacına sahip olan herkes bu platformu kolayca kullanabilmektedir. Sonuç olarak yayın yapan kişilerin ana sayfası yayınlardan ve ilgi duyulan konulardan oluşabilmektedir.

Medium platformunda bir yazı yazmak istediğiniz zaman bunu kolayca yapabilirsiniz. Hatta diğer platformlara göre yazı yazmak oldukça kolaydır. Yazı editörünün içerisinde başlık ve metin alanı için iki farklı kısma sahip olursunuz. Metni biçimlendirmek istediğiniz zaman bir menü karşınıza çıkar ve işlemleri buradan yapabilirsiniz. Metni koyu, italik hale dönüştürebilir veya onun başlık olmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz metni hizalama yoluna gidebilir, link veya notlar ekleyebilirsiniz. Sağ üst kısımda yer alan görsele tıkladığınız zaman hikaye ekleme, hikayeleri görme, yayınlara ve istatistiklere ulaşma fırsatını elde edebilirsiniz.

Bir yazı yayınlamak istiyorsanız bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yayın yayınlama otomatik olarak gerçekleştirilen bir iş değildir. Seçmiş olduğunuz yayının herkese açık şekilde gözükmesi için onun onaylanması gerekir. Sadece editörler ve yayının sahipleri taslakları yayına dönüştürebilir. Bir yazar olarak yazdığını parçayı doğrudan yayına alamazsınız. Bir yayın oluşturmak oldukça kolay olduğundan onun üzerinden otomatik kontrole sahip olabilirsiniz. Yapmanız gereken yayınlar sayfasına gidip yeni yayın butonuna basmak ve yayın, açıklama ve görsel kısımlarına karar vermektir. Yazı editöründe daha farklı seçeneklere sahip olacağınızı unutmamalısınız. Medium bu konuda size tüm imkanları sunacaktır.

Burada yer alan en etkileşimli seçenekler yer imleri, paylaşım ve alkışlar şeklindedir. Daha fazlası yapmak istiyorsanız yayınlara kişisel notlar bırakabilirsiniz. Yer imleri basit bir biçimde yayınları sosyal medyada paylaşmaya yarayan bir durumdur. Bir metne cevap verebilir veya sadece bir kısmına yönelik cevap oluşturabilirsiniz. Daha sonra göz atmak için kişisel notlar oluşturmayı başarabilirsiniz. Ancak cevaplar doğrudan profilinizde gözükecek olduğundan onları kontrol etmek işinizi zorlaştıracak bir durum olabilir. Son olarak alkış özelliğine göz atabilirsiniz. Bir hikayeyi alkışlamanız durumunda o içeriği aşırı beğendiğinizi ortaya koymuş olursunuz. Sistem alkışları değerlendirme yoluna gider. Kendi paylaşımlarınıza alkış ekleyemezsiniz ve her kullanıcının 50 alkış imkanı vardır.

Medium platformunda her şey yayınlar ve koleksiyonlar üzerinden ilerler. Koleksiyonlar bildiğiniz, beğendiğiniz ve takip ettiğiniz insanlardan oluşur. Daha sonra okumak istediğiniz insanlar burada yer alır. Yayınlar platformu bir sonraki seviyeye taşır. Medium platformunun sahip olduğu özellikler çok yeni değildir çünkü bunları daha önce kullanan çeşitli blog platformları bulunmaktadır. Medium platformunun yaptığı için paylaşımı çok daha kolay hale dönüştürmek ve onu görsellikten uzak bir şekilde sunmaktır.

Temalar ve Araçlar

Medium bir blog platformu değil bir yayın platformudur. Bu nedenle varsayılan tasarıma sadık kalmak zorundasınız. Varsayılan tasarım oldukça düzgün ve memnuniyet vericidir. Sahip olacağınız tek tasarım elementi yazarken kullanacağınız görseldir. Medium platformunda sahip olduğunuz kimliği tanımlamak bu şekilde olmaktadır. Görselleri yükleme konusunda herhangi yeteneğe sahip olmanıza gerek yoktur. İhtiyaçlarınıza göre yüklediğiniz görselleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Depolama ve Kararlılık

Depolama konusunda sınırlama yoktur. Çünkü görsel dışında herhangi bir şey yükleme şansına sahip olamazsınız. Kararlılık konusunda Medium platformu size herhangi bir sorun yaratmayacaktır çünkü platform sürekli yayında kalmaktadır. Medium oldukça güçlü ve saygı duyulan bir platformdur.

Yardım ve Destek

Medium platformunu kullanırken herhangi bir yardıma ihtiyaç duymazsınız. Her şeyin kullanımı oldukça kolaydır. Problem yaşarsanız yaşayabileceğiniz problemlere yönelik cevapları sıkça sorulan sorular kısmından elde edebilirsiniz. Bu problemler daha çok yazma, görseller, okuma, yayınlama ve profili özelleştirme şeklinde olacaktır.

Sunucu ve Fiyatlandırma

Medium eski kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmemektedir. Yeni kullanıcılar ise Medium platformuna üye olmak için aylık 5$ ödeme yapmak durumundadır. Bu ödeme sonrasında kullanıcılar özel hikayeleri okuma, uzmanların paylaşımlarına erişme, popüler hikayelerin sesli versiyonlarını dinleme ve yazarlara ödül verme gibi imkanlara kavuşmaktadırlar. Örneğin bir üyenin özel paylaşımı ile etkileşim kurmanız durumunda ödediğiniz aylık ücretin bir kısmı onunla paylaşılmaktadır.

Medium platformunda özel alan adlarını kullanamaz ve kendinize ait bir alan adını buraya entegre edemezsiniz. Her ne kadar bu imkanın ekleneceği konuşulsa bile henüz kullanıcılara böyle bir imkan sunulmamıştır.

İçerik Yönetimi

İçerik yönetimi konusunda koleksiyonlar ve yayınlar dahil olmak üzere farklı imkanlardan yararlanabilirsiniz. Burada faydalanabileceğiniz tek ek araç etiketlerden oluşmaktadır. Daha önceden belirlenmiş etiket havuzundan etiketler seçebilirsiniz.

HTML ve CSS Bilgisi

Medium platformunu herkes kullanabilir çünkü ek teknik bilgi gerektiren herhangi bir durum yoktur. Bu bilgilere sahip olsanız bile onları kullanabilecek bir alanın olmadığını bilmelisiniz. Tüm işi Medium platformuna bırakmalı ve siz yazmaya odaklanmalısınız.

Tanıtım ve Para Kazanma

Para kazanma söz konusu olduğu zaman tek seçeneğiniz ücretli yazar olmaktır. Bu oldukça karmaşık bir iştir. Tanıtım konusunda yararlanabileceğiniz bir SEO seçeneği olmadığı için çok sıkıntı yaşayabilirsiniz. Tanıtım konusunda tek kullanabileceğiniz yöntem Medium platformunun size sunduğu seçeneklerdir. Medium platformunda oylama sistemi olduğundan paylaştığınız içerikler oy aldığı sürece ön plana çıkmaktadır. Editörlük durumu iyi olsa bile yeni ile iyi arasında denge oluşması oldukça zordur. Sosyal ağlar konusunda Medium, Facebook ve Twitter ile entegre olsa bile bazı kullanıcılar için yeterli olmayabilmektedir.

Artılar

  • Blog ve paylaşım seçeneklerinin bulunduğu melez yapı.
  • Kolay kurulum ve kullanım.
  • Yazar ve bireylerden oluşan mükemmel topluluk.
  • Kaliteli tasarım.
  • WYSIWYG metin editörü.

Eksiler

  • Yazar kimliğini belirleme konusunda eksiklikler.
  • Tanıtım için yetersiz seçenek.
  • HTML ve CSS seçeneklerinin olmaması.
  • Görsel kimliği belirleme konusunda yetersizlikler.

Medium hem blog hem sosyal platform olarak iş görmektedir. Medium platformunun çok iyi bir yer olduğunu söylemek mümkün değildir ama kullanışlı olduğunu söylemek mümkündür. Platformun çok iyi potansiyelleri vardır ama bunları kullanabilmek için aman gereklidir. Yeni seçeneklerle platformun geliştirilmesi mümkündür. Medium kaliteli içerikler bulmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biridir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap