Kullanıcı Açısından CMS: WordPress ve Drupal

WordPress ve Drupal arasında seçim yaparken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Bu iki sistem arasındaki farklılıklar beklentiler üzerinden değerlendirilmelidir.

WordPress ve Joomla arasındaki farklılıkları ve hangisinin daha avantajlı olduğunu yazarken CMS sistemlerinde kullanışlı üç bileşenden bahsetmiştim. WordPress ve Joomla'nın ardından üçüncü bileşen Drupal'dı. WordPress ve Joomla arasından seçim yaparken beklentileriniz ne olursa olsun mutlak bir galip çıkarmanız çok zordur. Ancak WordPress ve Drupal ikilisinde mutlak galip daima vardır. Galibiyet sonucu beklentileriniz üzerinden yapılan değerlendirmeye göre belirlenir.

wordpress ve drupal

Kararlılık ve Performans

WordPress ve Drupal'ın son kullanıcı açısından değerlendirmek gerekirse elbette ilk husus sistemin dayanıklılığı veya kararlılığı olur. Drupal bu konuda WordPress'ten bir adım öndedir. Gelen güncellemeler veya yüklenen eklentiler sistemin daima kararlı olmasını sağlar. WordPress'te eklenti yüklediğinizde sistemin sorun çıkarması gibi problemlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Nitekim bunu sağlayan durum Drupal'ı kullanırken sahip olmanız gereken bir takım niteliklerdir ve Drupal eklentilerinin birbiriyle bağlantılı ve karmaşık bir sistem oluşturmasıdır. Kendi kendinize sorun üretmeniz çok zordur. Fakat Drupal'ın bu karmaşık yapısı kullanımının zor olmasını beraberinde getirir dolayısıyla yeni başlayan kullanıcılar için Drupal pek uygun değildir.

Performans konusu aslında kararlılık hususuyla bağlantılıdır. Drupal bu konuda da WordPress'ten bir adım öndedir. Sebebi WordPress'te yapılacak değişikliklerin sürekli sorun çıkarabilecek cinsten bir hal almasıdır.

Bir benzetme ile bu durumu çok daha can alıcı bir biçimde açıklayabiliriz. WordPress'i Windows olarak kabul ederseniz, Drupal'ı Linux olarak kabul etmeniz gerekir. Aslında kıyaslamanın tamamını açıklayan bir benzetmedir bu. Windows'un kullanımı kolaydır ve son kullanıcıya daha çok hitap eder. Linux'un yapısı gereği kod bilgisi gerektirir ve bu yüzden son kullanıcıya hitap etmez.

Kullanım Kolaylığı

WordPress'in açık ara önde olduğu beklenti durumudur. Drupal'ın sistemi karmaşıktır ve kullanım için ek nitelikler gerektirir. En basitinden PHP ve MySQL bilmeniz gerekir. Aksi taktirde ne umduğunuz Drupal'a erişebilirsiniz ne de kendi istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz. WordPress ise bu tür bilgileri gerektirmez. Kullanımı karışık değil ve kolaydır. Sürekli güncel tutmanız gereken bir siteniz varsa ve her şeyi hızlı ve kolay bir biçimde yapmak istiyorsanız WordPress tercih etmelisiniz.

Öğrenim Kolaylığı

WordPress'i öğrenmek Drupal'ı öğrenmekten kat kat daha kolaydır. Çünkü öğrenmeniz gereken tek bir yapı vardır ve birini çözdüğünüz zaman her şeye müdahale edebilir hale gelirsiniz. Drupal'ın karmaşık yapısı ise buna müsaade etmez. PHP bilmeniz gerekir, MySQL bilmeniz gerekir ve diğer yüklü olan eklentileri bilmeniz gerekir.

Bununla birlikte WordPress'in Türkiye'de kullanımı çok daha fazladır. Türkiye'deki birçok siteni altyapısı WordPress'tir. Drupal ise nadir kullanılan sistemlerdir ve genellikle büyük yerler Drupal kullanırlar. Örneğin Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Drupal kullanmaktadır.

Türkiye'de kullanımı az olmasından ötürü Drupal konusunda Türkçe kaynak çok fazla yoktur. WordPress ile ilgili Türkçe kaynak ise oldukça fazladır.

Kullandığınız CMS sistemini tamamen öğrenmek gibi bir eğiliminiz varsa ve zamanla yarışıyorsanız WordPress tercih etmeniz gereken sistemdir.

Esneklik

WordPress'te yapabileceğiniz her şeyi Drupal'da yapabilirsiniz. Ancak Drupal'da yapabileceğiniz her şeyi WordPress'te yapamazsınız. En basit haliyle esneklik durumu bu şekilde açıklanabilir. Drupal ile bir blog sistemine çakılı kalmazsınız. Bununla birlikte çok farklı şeyler yapabilirsiniz. Drupal ile yapabilecekleriniz bir sınırı yoktur ancak WordPress'te son kullanıcı açısından yapabilecekleriniz sınırlıdır.

Eklentiler

WordPress'in eklentileri Plugin olarak adlandırılır. Bu eklentiler doğru seçilmediği zaman kullanıcının başına iş açarlar. Sisteme ekstra yük eklerler ve bununla birlikte sistemin çökmesine neden olabilirler.

Drupal'da eklentiler Module olarak adlandırılır. Eklentiler birbiriyle bağlantılıdır. Bir eklentiyi kurabilmeniz için gereken diğer birkaç eklentiyi de kurmanız gerekir. Bu yüzden sistem içerisinde kendi kendinize sorun yaratmanız oldukça güçtür.

Başlıklar dahilinde toparlamak gerekirse; içerik yönetim sisteminden beklentiniz kullanım ve öğrenim kolaylığı ise WordPress'i tercih etmelisiniz. Ancak beklentiniz her şeyi yapabilmek ise ve büyük bir proje üzerinde çalışacaksanız Drupal sizin için daha ideal bir tercih olacaktır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (1)

17 Mayıs 2020, 17:17

Sitemde wordpress çalışması yapıyordum. Daha doğrusu wordpress için bir düşüncem vardı fakat yazıdan sonra aslında farklı bir çalışma yapmam gerektiğini düşünüyorum

Yorum Yap