İnternet Para Kazanmak İçin İşe Yarar 4 Site Fikri

Modern dünyada hayallerini gerçekleştirebilmek için paraya ihtiyacınız vardır. Bu nedenle ek gelir olması için internetten para kazanmak gibi fikirlere kapılmış olabilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız başarılı girişimlerde bulunabilirsiniz.

Ek gelir olması amacıyla bir platform oluşturmayı düşünüyorsanız aklınızda çok fazla soru olabilir. Özellikle ne üzerine bir site açmanız gerektiğini düşünme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu yazıda işe yarar ve denenmiş dört farklı site fikrini bulabileceksiniz.

En Önemli İhtiyaç: Hedef Kitle

Ne tür bir site açmak isterseniz isteyin uyum sağlamanız gereken en önemli durum bir hedef kitleye sahip olmaktır. Hedef kitleniz yoksa uygun bir siteniz yok demektir. Bunun başlangıçta sizi biraz zorlayacaktır. Ancak bunun olmazsa olmaz bir durum olduğunu bilmelisiniz.

Bir seyahat blogu veya bir e-ticaret sitesi açmaya çalışıyor olabilirsiniz. Her site sahibinin uğraşması gereken konuların başında hedef kitle gelmektedir. Hedef kitleyi tanımlamadan pazar ihtiyacınızı tespit edemezsiniz. Ayrıca rekabet durumunu belirleyemezsiniz.

Yeni girişimlerin başarısız olmasının en büyük sebepleri arasında hedef kitle ile uyumsuzluk veya hedef kitlenin yokluğu vardır. Pazar ihtiyacının olmaması, bütçe sıkıntısı, doğru ekibi oluşturamama, rekabette geri düşme ve fiyatlandırma problemleri girişimlerin başarısızla sonuçlanmasının en büyük sebeplerindendir.

Bu nedenle ortaya koyacağınız iş fikriyle belirli bir kitleye ulaşmaya çalıştığınızdan emin olmalısınız. Eğer bunu yapmazsanız zamanınızı ve paranızı boşa harcamış olursunuz. Bir fincan kahve alacak parayı dahi kazanmakta zorlanabilirsiniz.

Hedef kitlenin çok önemli olduğunu öğrendiğinize göre artık bir sonraki adıma geçiş yapabilirsiniz. Başlangıcı nasıl yapmalısınız? Bu konuda takip edeceğiniz düz bir yol yoktur ama belirli adımları bir araya getirerek yapabileceğiniz çok şey vardır. Öncelikle şu soruları sormalısınız:

  • Hedef kitle kaç yaşında?
  • Aileleri var mı?
  • Gelirleri neler?
  • Yaşamak için ne yaparlar?

Bu sorulara cevap vererek çeşitli demografik bilgileri ortaya çıkartmış olursunuz ama bu tek başına yeterli değildir. Hedef kitlenizi gerçekten anlamak istiyorsanız daha derine gitmeniz gerekir. Bu durumda şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Ne gibi konularda problem yaşıyorlar?
  • Gerçekten ne istiyorlar?
  • Problemlerini ve isteklerini nasıl dile getiriyorlar?

İnsanları harekete geçiren şeyleri görmek ve bulmak kolay değildir. Örneğin, fitness hakkında çok şey biliyorsanız ve erkeklerin kas yapmasına yardımcı olmak istiyorsanız ilk etapta kas geliştirmek isteyip istemediklerini kendinize sormanız gerekir.

Sonuçta bu güç bir şey değildir. İnsanlar arasında daha çekici hale gelmek ve daha yüksek statü kazanmak önemlidir. Kas geliştiren erkekler genel olarak daha yüksek statü kazandıklarına inanırlar. Bu, ürününüzü sattığınız zaman potansiyel müşteriyle bağlantı kuracağınız noktaları göstermektedir.

Ayrıca kas geliştirmekle ilgilenen erkeklerin bu konuda yaptıkları araştırmaları göz önünde bulundurarak pazarlama çalışmalarınızı daha etkili hale getirebilirsiniz. Bu sadece bir örnektir ve bu örneği diğer nişlere yayabilmek mümkündür.

İnsanlar "kilo vermek", "formda olmak", "para kazanmak" gibi konularda araştırmalar yapmaktadırlar. Ancak bu aramalardaki gerçek niyeti anlamak için daha derinlere inmeniz gerekmektedir. Amacınız, potansiyel müşterilerinizi kendilerinden daha iyi anlamak olmalıdır.

Araştırmanızı yaptıktan sonra müşteri kimliği oluşturmak için öğrendiklerinizi kullanmaya çalışmalısınız. Bir müşteri portföyü oluşturarak hedef kitlenizi veya onun bir bölümünü temsil eden kurgusal bir karakter oluşturabilirsiniz. Bunlar işiniz hakkında daha net düşünmenize ve daha iyi kararlar almanıza yardımcı olacaktır.

Müşteri portföyü için kurgusal karakterler oluşturmak için HubSpot'un Make My Persona aracını kullanabilirsiniz. Araca girdikten sonra karşınıza çıkan iki seçenekten "Build My Persona" yazanı seçmelisiniz. Ardından karşılaşacağınız çeşitli bilgileri doldurarak kurgusal karakterinizi oluşturmayı başarabilirsiniz.

Burada oluşturacağınız persona büyük ölçüde problemleri ve istekleri es geçmektedir. Ancak başlangıç için son derece yeterlidir. Oluşturduğunuz kurgusal karakterde eksiklikler olsa bile hiçbir şey olmasından iyidir. Persona oluştururken detaylara çok fazla takılmadan ilerlemelisiniz. Çünkü temel hedefiniz kuracağınız site için yön belirlemektir.

Site Fikri 1: Çevrimiçi Kurslar

Modern insan çevrimiçi eğitim pazarını ayakta tutan ve her geçen gün bunu büyüten temel yapı taşıdır. E-öğrenme pazarının 2022 yılına kadar 243 milyon dolarlık bir piyasa oluşturması beklenmektedir. Ancak bu pazar artık profesörler ve yüksek akademik kurumlarla sınırlı değildir. Her gün yeni girişimciler kitlelere kaliteli bir eğitim sunmaya çalışmaktadırlar.

Bu biraz meyveli kek yapmaya benziyor. Kursları oluşturmak için çok çaba göstermek gerekiyor ancak bir kez yaptıktan sonra neredeyse ömür boyu gelir elde etmek mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle WordPress sitenizde süreklilik sağlayabilecek bir atılım yapmak için kursları tercih edebilirsiniz.

WordPress kullanarak açacağınız kurs sitesi sayesinde bir ayda bir araba alacak noktaya dahi gelebilirsiniz. Peki bunu başarabilmek için ne yapmanız gerekmektedir? Öncelikle hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Daha sonra onlara ne sunacak olduğunuzu düşünmelisiniz.

Bunlara karar verdikten sonra tek yapmanız gereken doğru WordPress eklentilerini kullanmaktır. WordPress'te kullanabileceğiniz pek çok farklı LMS eklentisi vardır. Ancak en iyilerini öğrenmek için aşağıdakilere göz atmanız yeterli olacaktır.

LearnDash

LearnDash daha çok akademik kurumlar ve daha büyük kurs merkezleri tarafından tercih edilmektedir. Çevrimiçi kurs satışı için en önemli araçlardan biridir. Burada quiz ve formlar oluşturabilirsiniz. Ancak aynı zamanda para kazanma yöntemlerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz.

LearnDash'in lisansı yıllık 159 dolar şeklindedir. Ancak onu birçok sitede kullanmak istiyorsanız lisans bedeli olarak 189 dolar ödemeniz gerekmektedir.

WP CourseWare

WP CoursaWare dünya üzerinde 20.000'den fazla kullanıcının kullandığı bir LMS eklentisidir. İhtiyacınız olan tüm özellikleri bu eklentide bulabilirsiniz. Sürükle bırak özelliği sayesinde kolayca kurslar oluşturabilirsiniz. En ucuz lisansı ise 129 dolardır.

LearnPress

LearnPress ücretsiz bir eklentidir. LearnDash'te yer alan tüm özellikleri bu eklentide bulabilmek mümkündür. Eklenti önemli ödeme yöntemleri ile entegre olabilmektedir. Burada quiz ve etkileşimli formlar oluşturabilirsiniz. Dilerseniz ücretli üyelikleri aktif hale getirerek sitenizden para kazanmak için ek adımlar atabilirsiniz.

Site Fikri 2: Ücretli Üyelikler

Çevrimiçi kurslar iyi bir gelir kaynağı ise ücretli üyelikler çok daha iyi bir gelir kaynağıdır. İnsanlar daha fazla bilgi, daha fazla noktaya erişim ve daha fazla kaynak için ekstra ödeme yapmayı göze almaktadırlar. Burada dikkat etmeniz gereken durum ücretli üyelik sisteminin tekrarlanan bir gelir kaynağı sunmasıdır.

Bu, bütçenize ekleyebileceğiniz hesaplanabilir bir aylık gelir anlamına gelmektedir. Çevrimiçi alışveriş yapanların %46'sı geçtiğimiz yıl bir abonelik hizmetine sahip olduğunu belirtmektedir. Aynı zamanda bu kullanıcıların büyük bir kısmının birden fazla aboneliğe sahip olduğu saptanmıştır.

Bu yöntemi kullanmak çok basit değildir. Öncelikle bir üyelik programı oluşturmanız gerekmektedir. Daha sonra bir önbellek çözümünü kullanmalısınız. Bunları tamamladıktan sonra ücretli üyelik sisteminizi başarılı bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.

Elbette bunu yapmadan önce oluşturmuş olduğunuz persona üzerinde iyi düşünmelisiniz. Onların aylık aboneliği kabul edip etmeyeceklerini sorgulamanız gerekir. Ücretli üyelik sistemiyle oluşturulacak bir toplulukta yer almak isteyip istemediklerini sorgulamalısınız.

Düşünmeniz gereken bir diğer nokta ise ücretli üyelik ile kullanıcılara sunmuş olduğunuz fırsatlardır. Ücretli üyelik alan kullanıcılara her zamankinden daha fazla blog yazısı sunabilecek potansiyele sahip olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Daha sonra bu tür bir sitede kullanacağınız araçları belirlemeye başlayabilirsiniz.

WooMembers

WooCommerce ve WooMembers ikilisini bir arada kullandığınız zaman üyelik sistemi içeren bir sitenin tüm avantajlarından faydalanabilirsiniz. Bu sistem sayesinde içerikleri gizleyebilir, farklı üyelik kademeleri oluşturabilir ve isterseniz ürün satışları gerçekleştirebilirsiniz.

Ultimate Membership Pro

Ultimate Membership Pro, WooMembers paketi ile aynı özelliklere sahiptir ama fiyat açısından daha tutumludur. Dezavantajı, bu eklenti için destek alabilmek ve ilgili öğretici kaynaklara başvurabilmek sınırlıdır. Ancak kendi işimi kendim hallederim diyenlerdenseniz fiyat etiketiyle sizi memnun edebilecek bir eklentidir.

MemberPress

MemberPress, üyelik sisteminin olduğu bir site oluşturma konusunda size yardımcı olabilecek güçlü bir eklentidir. Kullanımı kolaydır ve çeşitli kurallar doğrultusunda kullanıcıların erişimlerini kısıtlama veya onlara erişim verme gibi özelliklere sahiptir. Temel planın lisansı ise yıllık 129 dolardır.

Site Fikri 3: Dijital İndirmeler

Bundan sonraki site fikirleri daha çok zamandan tasarruf ederek gelir elde etmeye çalışacağınız şeylerle ilgili olacaktır. Ekstra gelire ihtiyacınız varsa ve bunun için yeteri kadar vaktiniz yoksa dijital indirmeler sunmaya çalışabilirsiniz. Örneğin tasarım şablonları veya e-kitaplar satabilirsiniz.

Bunları yapmak istemiyorsanız çalışma kağıtları, yemek tarifeleri, fotoğraf paketleri ve özel font çözümleri gibi çeşitli şeyler satabilirsiniz. Burada yapabileceklerinizin bir sınırı yoktur. Hemen hemen birçok şeyi yapabilirsiniz ancak asıl ağırlık vermeniz gereken nokta e-kitaplardır.

Easy Digital Downloads

Easy Digital Downloads, WordPress ile birlikte sunulacak dijital ürünleri satmak için kullanılabilecek standart eklentilerden biridir. Fiyat ne istediğinize bağlı olarak 99 dolar ile 499 dolar arasında değişiklik göstermektedir. Ancak eklenti dijital ürünleri kullanıcılara ulaştırmak için size gereken her şeyi sunmaktadır.

WooCommerce

Dijital ürünlerinizi satmak için WooCommerce'i kullanabilirsiniz. Bu teoride geçerli bir durumdur ancak ürün paketleri oluşturamazsınız ve hepsini indirme gibi seçeneklere sahip olamazsınız. Eğer başlangıçta herhangi bir harcama yapmak istemiyorsanız WooCommerce ile yolunuza devam edebilirsiniz.

Payhip

Payhip dünya genelinde kullanılan en önde gelen dijital indirme ve üyelik platformlarından biridir. Kullanımı oldukça kolaydır. Satın alma ekranı tamamen dönüşümleri artırmak üzerine oluşturulmuştur. Aynı zamanda eklentide müşteri güncellemeleri, kuponlar ve ortaklık programı gibi sistemler yer almaktadır. Üstelik Payhip'i ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Site Fikri 4: İş Ortaklığı Sitesi

Ortaklık programlarının ne olduğunu biliyorsanız burada anlatılmak istenileni daha net bir biçimde anlayabilirsiniz. Aslında en basit haliyle ortaklık programları belirli bir komisyon karşılığında ürün satışı yapabildiğiniz programlardır.

Örneğin, bir firmanın ürünlerini tanıtıp sizin aracılığınızla yapılacak olan satıştan pay alabilirsiniz. Burada alacağınız pay tanıttığınız ürüne göre değişiklik gösterebilecektir. Her satıştan pay alarak devam edeceğiniz bu yöntemin işe yaraması için tanıtım gücünüzün yüksek olması gerekir.

Bunu yarı zamanlı bir iş olarak düşünecekseniz bir iş ortaklığı sitesini başarıya ulaştıracak en önemli şeyin hedef kitle olduğunu unutmamalısınız. Sitenize gelen trafiğin yeterli miktarda olması ve buralardan uygun şekilde dönüşüm elde edebilecek olmanız gerekir.

Bu yöntemin işe yaraması için öncelikle sunduğunuz içeriğin çok kaliteli olması gerekir. Aynı zamanda bir ürünü doğrudan satmaya çalışmak gibi bir hataya düşmemeniz gerekecektir. Bunu yaparsanız okuyucular yazınızı sadece okuyup geçeceklerdir.

Özet

Ek gelir fikri kulağa hoş gelmektedir ama bunun için çaba göstermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Burada yer alan fikirlerden birini temel alan bir WordPress siteniz varsa ekstra gelir elde etme seçeneklerine fazlasıyla sahipsiniz demektir.

Çevrimiçi kurslar bilgilendirme konusunda insanların ilgisini çeken en önemli ürünlerden biridir. WordPress sitenizde kullanacağınız bir LMS eklentisi ile kolayca bir kurs oluşturabilir ve satışını yapabilirsiniz.

Ücretli üyelik abonelikleri, modern ticaretin bir diğer dalıdır. Çevrimiçi alışveriş yapanların neredeyse yarısı bir yerde mutlaka ücretli aboneliğe sahiptir. Bu durumda ücretli üyelik sistemini hayata geçirerek bir topluluk oluşturma yoluna gidebilirsiniz.

Bununla birlikte hem çevrimiçi kurslar hem de ücretli üyelik siteleri üretim aşamasında çok zahmetli işlerdir. Daha zahmetsiz bir şey arıyorsanız dijital ürün satışına yönelebilirsiniz. E-kitaplar, çalışma sayfaları, yemek tarifleri, şablonlar, fotoğraf setleri ve aklınıza gelebilecek diğer türlü dijital ürünlerin satışını yapabilirsiniz.

Son olarak zaten bir kitleniz varsa onlara ürün önerilerinde bulunarak satılan ürünlerden komisyon alma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için elbette geçerli bir ortaklık programı bulmalısınız. Kendi yöntemleriniz ve kendi pazarlama becerileriniz doğrultusunda pek çok ürün satışı yapabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap