İçerik Hırsızlığı, Yasal İşlemler ve Alınacak Önlemler!

Saatlerce emek verdiğiniz bir içeriğin başka bir internet sitesi üzerinde kaynak belirterek yada kaynak belirtmeden yayımlanmasını istemediğiniz halde o içeriğiniz, bir başka internet sitesinde tüm önlemlerinize rağmen yayımlanıyorsa; bunun adı içerik hırsızlığıdır. Bir blog yazarının yazma şevkini en aza indiren veya başa çıkamadığı durumlardan biridir içerik hırsızlığı.

İçerik Hırsızlığı

Ülkemizde herhangi bir fiziksel eşyanın hırsızlığına karşın yasal önlemler olduğu bilinmesine karşın; elektronik verinin hırsızlığına karşı yasal önlemlerin olup olmadığı yada ne gibi önlemler almamız gerektiği, çoğu kişi tarafından bilinmiyor. İşte bu yazımda size, bloğunuzdan içerik hırsızlığı yapanlara neler yapabileceğinizi ve bunu yapmak için kendinizi nasıl hazırlayacağınızı anlatacağım.

İçerik hırsızlığı, bir internet sitesinin yada üyesinin; size ait bir yazıyı izniniz dışında bir başka internet sitesinde kullanmasına verilen isimdir. Özellikle blog yazarlarının ikinci sınıf bir bloğa sahip olduğu düşüncesi, bu tarz bloglardan içerik hırsızlığı yapılmasını meşru kılmıştır. Ancak bilinmelidir ki, ister basit bir blog olsun isterse milyonlarca takipçiye sahip bir site olsun; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre içerik hırsızlığı, cezai işlemlerle ve hukuki düzenlemelerle korunmaktadır.

İçeriğinizin size özgü olduğunu belli edin!

Yazdığınız bir yazının sizden başka bir yerde kullanılmasını istemiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey; bloğunuzdaki yazıların özel ve başka yerde kullanılmaması gerektiğini göstermenizdir. Bunun için blog adresinin kime ait olduğu bilinmesi gerekiyor ve yazdığınız her yazının içinde yazının gerçek sahibinin kim olduğuna dair işaretler gösterilmesi gerekiyor. Örneğin; yazınızda bir alıntı varsa bunu kaynak olarak belirtmeniz yada yazı sonuna kendi adınızı, sloganınızı eklemeniz yeterlidir.

İçerik hırsızlığı durumunda haklı çıkmanızı sağlayacak yöntem

İçeriğiniz çalındıktan sonra yayımlayan blog sitesine mail veya yorum yoluyla kaldırmasını rica edebilirsiniz ancak bu etkili olacak mıdır bilinmez. Bu duruma etkili olabilecek bazı yöntemler vardır.

  • İçerik hırsızlığı yapan site Blogspot ise; Blogger Spam İhbar sayfası ile bildirimde bulunabilirsiniz ve Google, bu içeriği kısa sürede kaldırmaktadır.
  • Eğer içerik hırsızlığı yapan site de Google reklamları varsa; Adsense Kural İhlali Bildirme sayfasından ihbar ederek; Adsense kazançlarının önüne geçebilirsiniz.
  • En basit yöntem ise; Google tarafından cezalandırılmaktadır. Google Spam İhbar sayfası ile yapacağınız şikayetler, en kalıcı çözümdür. Çünkü arama sonuçlarında çıkışı, kesinlikle olmayacaktır.

Ama zaman gelecek ki, bu durumlar size çözüm olmayacak ve yasal yaptırımlar isteyeceksiniz. İşte bunun için haklı çıkmanızı sağlayacak tek yöntem; sitenizdeki yazının size ait olduğunu yasal olarak kanıtlamaktır. Ama nasıl?

Bir yazının yasal olarak size ait olduğunu kanıtlamak!

Yazdığınız yazıyı size ait olduğunu kanıtlamak için her yazıyı, yayımlamadan önce noter ile tastik ettirebilirsiniz. Ancak bu durum çok zahmetli, zaman kaybettirici, maddi açıdan zora sokacak eski bir yöntemdir. O yüzden yazdığınız her yazıyı, dijital ortamda noterlettirmeniz gerekiyor. Bunun için bilinen en ünlü servis Creative Commons olmasına karşın; ülkemiz açısında sahiplen.com internet sitesi; dijital noterliği siteniz için yapmaktadır.

Sahiplen.com; Elektronik İmza Kanunu kapsamında hizmet veren ve eserleriniz üzerinde hak sahipliği elde etmenizi sağlayan hizmettir. Bunu aynı oranda Creative Commons’da yapabilmektedir ancak Sahiplen.com’a ulaşılabilirlik daha kolaydır ve yasaldır. Web sitenizin içeriğini zaman damgası ile onaylattıktan sonra, yasal her işlemde asıl ve geçici belge olarak kullanabilirsiniz. İçerik hırsızları; T.C. 5070 Sayılı Kanun aracılığı ile cezalandırılmaktadır.

Mahkemede içerik hırsızına karşı kazandıracak yöntemler!

Hangi site olursa olsun; içeriğinizi sahiplen.com, Creative Commons yada noter ile tastiklediğiniz bir yazıyı sizden sonra biri yayımlamışsa; Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açabilirsiniz.  Eğer oturduğunuz bölgede böyle bir mahkeme yoksa, asliye hukuk mahkemelerine de başvurabilirsiniz.

Verdiğiniz dilekçenin kabul edilip içerik hırsızlığına dair mahkeme görülmesi için; içeriği sizden çalan kişinin, yazıyı sizden kopyaladıktan sonra 6 ay içinde başvurmanız gerekiyor. Aksi takdirde, zaman aşımı yüzünden şikayetçi olamıyorsunuz.

Mahkemede kazanmak için; sitenin size ait olduğunu, yazının size ait olduğunu veri olarak kanıtlamanız gerekiyor. Bunun için ilgili tescil kurumlarından (Sahiplen.com, Creative Commons, Noter gibi) gerekli belgeleri almanız gerekiyor. En basit yolu, içeriğinizi yayımlayan sitenin ekran görüntülerini, Whois bilgilerini almak olabilir. Bunlar olduğu sürece, mahkemede kazanacak; maddi, manevi ve yaptırım gerektiren durumlarda kazançlı olacaksınız.

Kısaca ne yapacağım?

  • İlgili tescil hizmetlerine üye olup yazılarınızı anlık olarak lisanslatın yada noterde onaylatın.
  • İçerik hırsızlığı yapan sitelere, resmi olmayan uyarı mesajları gönderin.
  • İçerik hırsızlarından olumlu cevap alınmazsa; arama motorlarının cezalandırma yöntemlerini kullanın.
  • İçerik hırsızlarını, içerik hırsızlığı yaptığına dair verileri toplayarak; dilekçe ile mahkemeye veriniz.

Kısacası; elinizde kanıt olsun. İçeriğiniz ve siz, kralsınız!

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (4)

1 delinin gunlukleri
17 Mayıs 2020, 17:17

Bir ara kafama takılmadı değil bu konu. Bazı bloglarda uyarılar var çünkü. Ama biri içeriğini çalsa nerden haberi olacak gidip mahmeye mi verecek diye merak ederdim. Galiba çok büyük siteler dışında küçük çaplı blog yazarları bununla uğraşmak istemez. Ama yine de tebrik ederim çok faydalı bir yazı olmuş.

17 Mayıs 2020, 17:17

Ayhan Bey küçük bir diye ayırmamak lazım siteleri. Herkes bir emek koyuyor ortaya. Şahsen ben bizzat ilgileniyorum bu durumlarla. Geçen böyle bir olay yaşadım ve avukat arkadaşımı soktum devreye. Doğru yolu kanun ile daha iyi görüyoruz.

Ayhan
17 Mayıs 2020, 17:17

Kendi içeriğinin hırsızı olmak çok can sıkıcı bir durum. Bu alanda bedava içeriğe konmak için ciddi bir site analizi (index detayları) yapan şahıslar mevcut. Konuyu farklı kaynaklara imlemenizi ve bu değerli yazıyı daha çok kişiye ulaştırmanızı tavsiye ediyorum. Başarılar dilerim.

17 Mayıs 2020, 17:17

Bir diğer yöntem, içeriği çalan tarafın web hosting firmasıyla irtibat kurmaktır. Firmaya, barındırdıkları bir siteyi hukuki yollarla şikayet edeceğinizi ve spam ihbarı yapacağınızı söylerseniz firma sizden önce bile davranabilir.

Sunucu IP'sinin cezalanmaması ve kara listeye alınmaması için çalan siteye baskı uygular veya direkt olarak hesabı askıya alır.

Yorum Yap