Blog Yazılarında Neden Kişiselleştirme Yapılmalı?

Blog yazarlığı yapan birçok insanın başarılı olmasını sağlayan en büyük etkenlerden birisi yazılarının okuyucuya anlamlı ve hisli gelmesidir. Anlam kısmını sanırım hemen kafanızda canlandırırsınız. Hisli kısmında anlatılmak istenen ise satırların bir insan tarafından yazıldığının fark edilebilir olmasıdır. Soluk, katı ve donuk bir dille yazılacak her yazı okuyucuya sıradan ve basit gelecektir. Bu nedenle yazılarınıza his katmayı ihmal etmemelisiniz.

Elbette yazılarıma his katmadan yazarsam neyi eksik yapmış olurum diye düşünüyorsunuzdur. Bunu açıkça ifade etmek gerekirse sunduğunuz yazıların kişisel bir anlatıma sahip olması yani his katılmış olması okuyucu açısından değerli bir durumdur. Arama motorları doğrudan bu niteliği dikkate almazlar. Sadece okuyucular bu konuda seçici davranırlar. Bu da dolaylı yoldan arma motorlarının dikkatini çeker. Kısacası, yazılarınıza his katmayı başaramazsanız okuyucularla etkileşim kurabilecek kadar etkili olamazsınız.

blog yazilarinda kisisellestirme

Düşük Etkileşim

Kişiselleştirilmemiş yazıların hemen hemen hepsinin etkileşim düzeyi düşük olur. Siz bir blog yazarı olduğunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bir haber sitesi editörü ile aranızdaki farkı hemen okuyucuya hissettirmelisiniz. Blog yazarlığının ayrı bir branş veya uğraş olmasının nedenlerinden birisi de budur.

Gerçekleşen bir olayı haber editörü düz bir anlatımla sunar. Blog yazarı ise kendi yorumunu katmak zorundadır. Blog yazarı kendi yorumunu katmadan bir olayı aktarmayı denerse yazılan yazının pek bir etkisi olmayacaktır. Sonuç olarak farklı bir düşünce veya yorum ortaya koyamadığı için etkileşim düzeyi düşük bir yazı ortaya çıkaracaktır. Bunun böyle olmasını istemezsiniz, öyle değil mi?

Birincil Tercih Olamama

Belirttiğim benzer nedenden ötürü birincil tercih olamama ihtimaliniz vardır. Eğer bir olayı veya bilgi kendi anlatımınız ile aktarmayı tercih etmiyorsanız hata yapıyorsunuz demektir. Kendi anlatımınızla bilgiyi sunduğunuz zaman o bilgi birçok yerle aynı olsa bile onu farklı hale dönüştürebilirsiniz.

Bu size her açıdan kazanç sunacaktır. Bloglama konusunu ele alalım. Eğer bu konuda sıradan, düz anlatım ve etkileşime kapalı bir üslupla bilgi sunarsanız, bilgi edinmek için birincil tercih olmaktan uzak kalabilirsiniz. Bu durumda rakiplerinize nazaran geri planda kalmaya başlarsınız. Sonucunda ise ziyaretçi rakamlarınız ve dolayısıyla başarınız büyük bir engelle karşı karşıya kalır.

Okunabilirlik

Dümdüz ve sıradan bir üslupla sunulan her yazının okunabilirlik düzeyi aynıdır. Sizi okuma konusunda zorlamayacağı gibi aynı zamanda okumanızı da kolaylaştırmayacaktır. Yazıyı kişiselleştirip özgün hale getirdiğiniz zaman ise bir şeyler farklı olmaya başlayacaktır. Bazı kişiler size, "okunması zor yazılar hazırlıyorsunuz" diye eleştiri getirebilecektir. Bu eleştiriler doğal eleştirilerdir. Siz herkesi memnun edecek bir dilde yazı yazamazsınız. Çünkü kullanmanız gereken yazı dili sizi memnun edecek yazı dili olmalıdır.

Çok basit bir bilgiyi ele alalım. Bu basit bilgiyi her yerde bulabilecek olun. Bu bilgiden yola çıkarak bir yazı ortaya çıkardınız, beklentiniz ne olurdu? Bunu iyi düşünmelisiniz. Bir şekilde sonunu getirdiğiniz yazıda hiçbir anlamsal ifadeye veya kişiselleştirilmiş anlatıma yer vermediyseniz bir beklentiniz yok demektir.

Blog yazarlığında başarıya doğru koşmak istiyorsanız yazılarınızı kişiselleştirmeyi tercih etmeli ve onlara his katmalısınız.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap