Blog Yazarlığı Ve Hayat Dengesini Oluşturma Rehberi

Blog yazarlığı kariyerim boyunca (tabi buna kariyer denirse) sürekli olarak benzer soruyla karşı karşıya kaldım. Blog yazarlığı yapıyorsun ama hayat ile arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsun? İkisinin bir devam ettirilmesi zor olmuyor mu? Bunu nasıl başarıyorsun?

Bu sorularla sürekli karşılaşmamın nedeni blog yazarlığını evden iş yapma fırsatı olarak gören kişilerin bu konuda hevesli olması. Bir başka şekilde dile getirmek gerekirse, günlük yaşantısı ile blog yazarlığı arasında bağ kurmak isteyen veya ikisini başarılı bir şekilde yönetmek isteyen kişilerin aklında bu sorular daima bulunmaktadır.

Profesyonel bir blog yazarı olma hedefiniz varsa, bunun kolay bir şey olmadığını en başından bilmelisiniz. Bazen ailenizi, bazen çocuklarınızı, bazen sevgilinizi veya bazen arkadaşlarını ihmal etmek durumunda kalabilirsiniz. Fakat, benzer şekilde tam zamanlı bir işe sahip olduğunuz zaman yine vaktinizin büyük bir kısmını işinize ayırmak durumunda kalırsınız.

Hiçbirimizin hayatı kolay değildir. Hepimizin hayatında belirli zorluklar yer almaktadır. Bu zorluklarla mücadele etmek bizim için bir türlü zorunluluk gibidir. Hayatı ile blog yazarlığı arasında bağı başarıyla kurmuş ve hayatını sorunsuz bir biçimde devam etme yolunda ilerleyen bir kişinin takip ettiği belirli bir yöntem olmayabilir. Belirli nitelikleri göz önünde bulundurarak bu kişi hayatını bir düzene oturtmuş olabilir.

Bir blog yazarı olarak bu konuda yalnız olduğumu düşünmüyorum. Hayatını düzenli bir biçimde ilerletmeyi başaran ve aynı zamanda blog yazarlığında profesyonel olarak yoluna devam eden kişiler benimle aynı hareket etmiyor olabilirler ama kesinlikle benim gibi bir planları bulunmaktadır.

blog yazarligi ve hayat dengesini olusturma

Blog Yazarlığı ve Hayat Dengesini Oluşturma

Blog yazarlığı ve hayat dengesi oluşturmak istiyorsanız ihtiyacınız olan nitelik bellidir. Öncelikle bulunduğunuz durumu anlamalı ve anladığınız doğrultunda kendinize bir takvim oluşturmalısınız. Blog yazarlığı ve hayat dengesi oluşturma kolay bir iş değildir. Bazı zamanlarda blog yazarlığının çok yorucu bir iş olduğunu düşünüp bırakma noktasına gelebilirsiniz.

Bunu yaşadığınızı düşünüyor musunuz? Bunu yaşamaktan korkuyor musunuz? Yorum yaparak düşüncelerinizi bana ulaştırın. Bu durumla karşılaşma olasılığınız gerçekten çok yüksektir. Yaşam kalitenizi yerinde tutarak ilerleme yolunda olacaksanız mutlaka zaman yönetimi nedir bilmelisiniz. Bu zaman yönetimi kriteri sayesinde blog yazarlığını daha verimli gerçekleştirme yoluna gitmelisiniz.

Dengeleme çalışmaları iyi planlama gerektirir. Bunun yanında blog yazarlığı için ihtiyacınız olan gereksinimleri ve gereksinimlerin sonuçlarını anlamalısınız. Öncelikle blog yazarlığının gereksinimlerine göz atalım, ardından planlama aşamasına geçiş yapalım.

Blog Yazarlığını ve Gereksinimlerini Anlama

Blog yazarlığı sadece tek bir alanla ilgilenmenizi sağlamayan, birden fazla alanla ilgilenmenizi sağlayan bir uğraştır. Bu nedenle odak noktanız tek olmayacaktır. Birkaç farklı çalışma yapmanız veya çalışma grupları oluşturmanız gerekebilir. Kısacası, blog yazarlığı birden fazla çalışmayla ilgilenmeniz gerektiğiniz anlamına gelmektedir.

Birden fazla çalışmayla ilgilenmek verimliliğinizi düşürebilir. Bu gayet doğal bir durumdur ve bu şekilde bir öngörüye sahipseniz buna karşı çıkmam. Fakat blog yazarlığının araştırma, yazma, sunma, yorumlama, tanıtma ve analiz etme gibi çok farklı uğraşları gerektiğini bilmeniz gerekir.

Blog yazarlığı yazı yazma ve yayınlamadan ibaret değildir. Yukarıdaki çalışmaların hepsiyle ilgilenmek durumundasınız. Bununla birlikte hem kendi blog adresinizde hem de başka blog adreslerinde yorumlar yapmalısınız. Sosyal medya kanallarında aktif olmalısınız. Gelen e-postalara cevap vermelisiniz ve blog adresinizi yönetmeye devam etmelisiniz.

Yukarıda yer alan çalışmaların hepsini günlük olarak gerçekleştirmelisiniz. Anahtar kelime araştırması, bilgi araştırması, yazma, düzenleme ve biçimlendirme, görsel oluşturma ve yazı analizleri gerçekleştirme gibi çalışmaları ise haftalık olarak yerine getirmeniz gerekmektedir.

Bunların hepsi size basit gelebilir. Ancak basit değildir çünkü zaman gerektirir. Her birisi ayrı ayrı stratejiler oluşturmanızı ve uygulamanızı gerektirir. Bazı blog yazarları ise bahsetmiş olduğum çalışmaların bir kısmını gerçekleştirmeden yollarına devam edebilirler. Bu kişiler bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaların meyvelerini toplamaktadırlar. Onlar da bunun gibi bir süreçten mutlaka geçmişlerdir.

Neden Blog Yazarlığı Yapıyorsunuz?

Başlıkta yer alan soru blog yazarlığı ve hayatınız arasındaki dengeyi kurma konusunda önemli bir sorudur. Blog adresinizi ne amaçla oluşturdunuz? Ne hakkında yazıyorsunuz? Neler yapıyorsunuz? Bu sorulara cevap verebilmek blog yazarlığı konusunda belirleyeceğiniz planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Blog yazarlığınızın amacını belirlemek sizin için son derece önemlidir çünkü belirlediğiniz amaç doğrultusunda yapacağınız çalışmaların seviyesi farklılık gösterecektir. Para kazanmak, tecrübelerinizi ve bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmak, başkalarına yardımcı olmak veya keyif olsun diye yazmak blog yazarlığını yapma amaçlarınızdan birisi olabilir.

Blog yazarlığı çeşitli alt gruplara ayrılmaktadır. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız nasıl yaptığınızı da bilme şansınız yoktur. Amacınızı ilk günden ortaya koymalısınız. Ardından ne gibi çalışmalar yapmanız gerektiğini düşünebilirsiniz.

Kendi açımdan konuşacak olursak blog yazarlığı benim için başlangıçta bir hobiydi. Ardından daha çok vakit ayırmamı gerektiren bir alan oldu. Ardından acemiliği bir kenara bırakıp profesyonel olma yoluna gittim. Daha sonra ise bugün bu satırları yazabilen kişi oldum.

Blog yazarlığından beklentilerinizi ortaya koyarsanız yapmanız gerekenleri daha rahat planlarsınız. Hangi seviyede olursa olsun blog yazarlığı hayatınızın bir parçası olacaksa kısa sürede sahip olduğunuz önceki düzeni bozacak ve rahatsız edecek bir hal alacaktır.

Blog Yazarlığına Ayırmanız Gereken Süre Ne Kadardır?

Blog yazarlığına ayıracağınız süreyi en başından itibaren belirlemeli ve bu süreye sadık kalmalısınız. Blog yazarlığı sadece içerik yazmakla ilgili değildir. Başka blog adreslerine yorum yapmak ve blog yazılarınızı tanıtmak gibi çalışmalar bunun içerisindedir.

Blog yazarlığına günlük süre ayırmayı düşünüyorsanız bir şeyler sizin için ters gidecektir. Dürüst olalım, bu işe günlük süre ayırmak demek bazı şeylerden feragat etmeniz anlamına gelmektedir. Buna hazır değilseniz blog yazarlığını pek düşünmemelisiniz.

Blog yazarlığına ayırmanız gereken sürede belirli standartlar bulunmaktadır. Bu standartlara ayak uydurarak blog yazarlığını en ideal şekilde hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Standart günlük maksimum çalışma saati 8 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma saati miktarı insanın bir gün içerisinde çalışması gereken maksimum süredir. Bu sürenin üstüne çıkan herkes bir şekilde bitkinlik, yorgunluk ve bıkkınlık gibi ruhsal durumlarla mücadele etmek zorunda kalır.

Blog yazarlığı esas işiniz olacaksa bu işe günlük 8 saat ayırmalı, 8 saati dinlenme ve eğlenceye, geriye kalan 8 saati ise uyumaya ayırmalısınız. Standart ve rutin olan günlük dağılım bu şekilde olmalıdır. Bazı durumlarda 8 saat çalışmanın üzerine çıkmak sizin için bir zorunluluk olabilir. Bu doğal bir durum ama haftalık olarak maksimum 40 saat çalışmalısınız. Bunun anlamı haftanın 2 gününü boş geçirmeli ve geri kalan 5 gün içerisinde 8 saatinizi çalışmaya ayırmanızın gerekli olmasıdır.

Blog yazarlığı esas işiniz değilse ve bunu dinlenme ve eğlence sürenizde gerçekleştiriyorsanız, bu durumda ayırmanız gereken maksimum süre 4 saat olmalıdır. Eğlence sürenizin yarısından fazlasını blog yazarlığına ayırdığınız zaman hayatınızda sıkıntılar yaşamaya başlamanız söz konusudur. Bununla birlikte uykuya ayırdığınız 8 saatlik süreden hiçbir şekilde ödün vermemeniz gerekir.

Blog yazarlığı gereksinimlerini toparlamak gerekirse, blog yazarlığı amacınızı ortaya koymalı, neler yapacağınızı belirlemeli, çalışma saatlerinde kesin bir karara varmalı ve hangi çalışmalara öncelik vermeniz gerektiğini ortaya koymalısınız. Ardından blog yazarlığı için çalışma takviminizi oluşturma aşamasına geçebilirsiniz.

Blog Yazarlığı Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Blog yazarlığı takvimi oluşturmak bu işten en verimli şekilde yararlanmanız konusunda işinizi kolaylaştıracak bir yaklaşımdır. Yapmanız gereken takvimi oluşturmak ve vaktinizi en iyi şekilde değerlendirmektir. Takvim oluşturmak için çeşitli mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Benim tercihim ise kağıt ve kalem kullanarak işi eski usulle halletmektir.

Kendinize zaman çizelgesi ayarlarak bir günlük rutin oluşturabilirsiniz. Bu rutin uyum sağlayabileceğiniz nitelikte olmalıdır. Zaman çizelgesinde mutlaka egzersizler ve yürüyüşler gibi aktiviteler de olmalıdır . Kendi yaşantınızın standartlarını benden çok daha iyi biliyorsunuz ve kendi takviminizi bu standartlara göre ayarlamalısınız.

Okumalısın: Zaman Yönetimi ve Zamanı Doğru Kullanma

Haftalık olarak blog yazarlığı işlerini çalışma saatlerinize dağıttığınız zaman ise çok daha farklı bir tablo ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada oluşturacağınız tablo şu unsurları içermelidir.

  • Görsel Oluşturma
  • Sosyal Medya
  • Yazı Düzenleme
  • Yorumlar Yapma
  • Yazı Tanıtımı Yapma
  • Yazı Yazma
  • Analiz Yapma
  • Araştırma Yapma
  • E-Posta Cevaplama

Bu çalışmaların her birisi normal blog yazarlığı yaşantınızın bir parçası haline gelecektir. Dağılımı nasıl yapmak istediğiniz size bağlıdır. İsterseniz bazı çalışmaları dışarıda tutabilir ve bazılarına daha fazla vakit ayırabilirsiniz.

Eğer yarı zamanlı olarak blog yazarlığı yapmak istiyorsanız işten geldikten sonraki 4 saati bu işe ayırabilirsiniz. Açıkça belirtmek gerekirse bu kadar kısa sürede ve verimlilik açısından az bir sürede profesyonel bir blog yazarı olmak için çok uğraşmanız gerekir. Hedefiniz para kazanmak ise yarı zamanlı blog yazarlığı yaparak bunu yerine getirebilmek çok mümkün değildir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap