WordPress Sitenizi Hızlandıracak En İyi CDN Servisleri

Sitenizi hızlandırma konusunda yeterince kararlıysanız görselleri küçültmek veya önbellekleme eklentisi kullanmak dışında yapabileceğiniz başka şeylerin olduğunu bilmelisiniz. Artık bir CDN kullanma vaktiniz gelmiş demektir. Fakat bunun için hangi CDN servisinin yeteri kadar iyi olduğunu belirlemeniz gerekir çünkü bu hizmet sitenizin erişilebilirliği konusunda kritik öneme sahip olacaktır.

CDN servisine karar vermek biraz zor olabilir çünkü etrafta çok fazla servis bulunmaktadır. Doğru olanı bulmak için ihtiyaçlarınızı ve sitenizin popülerliğini düşünmelisiniz. Bu konuda size yardımcı olmak için dünya genelinde en sık kullanılan CDN servisleriyle sizleri tanıştırmak istedim. Umarım size sunduğum bilgiler işinize yarar bilgilerden oluşur. Ancak öncelikle CDN servisinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenmenin doğru olacağı kanaatindeyim.

CDN, sunucu ağları olarak açıklanabilir. Bu servisler bir sitenin içeriğini önbelleklere ekleyerek hizmet verirler. CDN servis sağlayıcısı sitenizin statik içeriğini sunucularına ekler ve bir kişi sitenize erişim sağlamak istediğinde kendisine en yakın noktadan bu içerik getirilerek siteye en hızlı bir biçimde erişmesi sağlanır.

MaxCDN

max-cdn

Eğer aylık 15 TB üzerinde bir bant genişliği kullanıyorsanız MaxCDN'i ücretsiz bir biçimde deneyebilirsiniz. Buna MaxCDN'nin sunduğu tüm hizmetler dahildir. Sınırsız bant genişliği, deneme süresini uzatma, tüm özellikler ve kurulum için adım adım destek alma gibi birçok şey bu denemenin içerisinde yer alır.

MaxCDN'nin standart planı 100 GB bant genişliği ile gelir ve iki site için aylık 9 dolar ödeme gerektirir. MaxCDN popüler ve aynı zamanda çok iyi tanınan bir CDN servisidir. Birçok popüler site hizmetini buradan almaktadır.

WordPress üzerinde W3 Total Cache eklentisini kullanıyorsanız MaxCDN ayarlarını yapmak oldukça kolaydır. Basit bir şekilde eklentinin ayarlarına gitmeli ve CDN fonksiyonunu etkinleştirip MaxCDN'i seçmelisiniz. Ardından CDN sekmesine giderek CNAME değerlerini ve API bilgilerini girmelisiniz. Daha sonra MaxCDN size hangi unsurlar dahilinde hizmet almak istediğinizi soracaktır.

CDN hizmetinin kullanımı konusunda siteniz hakkında en detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz MaxCDN paneli size kullanıcıların bağlandığı konumları ve siteniz için en popüler 50 dosyanın ne olduğunu gösterecektir.

CloudFlare

cloudflare

CloudFlare site performansını iyileştirme, genel güvenlik önlemleri ve ziyaretçiler hakkında en iyi istatistikleri sunan temel planı ücretsiz bir biçimde sunmaktadır. Diğer üyelik planları ise ilk site için aylık 20 dolar ve ek siteler için aylık 5 dolar şeklindedir.

CloudFlare oldukça bilinen bir CDN servisidir. Birçok servisin aksine bant genişliği konusunda size herhangi bir koşul veya sınırlandırma koymamaktadır. CloudFlare'a göre CDN servisinden yararlanan siteler ortalama olarak iki kat daha hızlı açılmakta, neredeyse yarıdan daha az bant genişiliği kullanmakta ve daha güvenli olmaktadır.

CloudFlare dünya genelinde 28 veri merkezine sahiptir ve kullanıcıları kendisine en yakın konumda olan veri merkezine yönlendirecek özel bir teknoloji kullanmaktadır.

Rackspace Cloud Files

rackspace-cloud

Rackspace Cloud Files herhangi bir ücretsiz deneme sürümüne sahip değildir. Servisin planları ise kullandıkça öde biçimini andırmaktadır. 10 cent civarından başlayan fiyatlandırma CDN bant genişliği kapsamında kullanılan her 1 TB için 12 cent şeklindedir.

Rackspace Cloud Files dosyaları ve ortam dosyalarını saklamak için çevrimiçi depolama olanı sunmaktadır. Dosyalarınızı getirmek için ise Akamai adındaki üçüncü parti CDN hizmetinden yararlanmaktadır. Bu servisin dünya genelinde 200 farklı noktada sunucuları bulunmaktadır. Facebook ve Twitter gibi markalar bu servisten yararlanmaktadır.

CacheFly

cachefly

CacheFly, 30 günlük bir deneme fırsatı sunmaktadır. Diğer servis planları ise aylık 256 GB bant genişliği ve 1000 MB depolama alanı için 99 dolardır.

CacheFly statik dosyalarınızı diğer servislere nazaran 10 kat daha hızlı sunma sözü vermektedir. Firma bununla birlikte hizmet memnuniyeti konusunda para iadesi de sunmaktadır. Microsoft ve Adobe gibi markalar bu servisi kullanmaktadırlar. Diğer tüm CDN servisleri arasında en pahalısı CacheFly'dır.

WPPronto

wp-pronto

WPPronto size deneme olanağı sunmamaktadır. En ufak planı aylık 30 dolardan başlamaktadır. İki WordPress sitesi, 10 GB SSD depolama ve 100 GB bant genişliği bu hizmet paketinin kapsamını oluşturur. WPPronto yola ilk olarak CDN servisi olarak çıkmış ama ardından sunucu hizmeti veren bir marka haline dönüşmüştür.

WPPronto, CloudFlare kullanan bir CDN hizmeti sunmaktadır. Güvenlik kısmına ekstra özen veren firma, herkes için SSL sunmakta ve iki adımlı doğrulama desteği vermektedir.

SoftLayer

soft-layer

SoftLayer ücretsiz deneme imkanı sunmayan bir diğer markadır. Hizmet planları kullandıkça öde şeklindedir. Her 1 GB CDN bant genişliği için 12 cent talep etmektedir. Dilerseniz aynı hizmeti SSL dahil 15 cent karşılığında alabilirsiniz.

SoftLayer bir IBM markasıdır. Müşteri kitlesi arasında ufak girişimciler olduğu kadar küresel girişimciler de yer almaktadır. EdgeCast CDN kullanarak hizmet veren markanın dünya genelinde 24 içerik sunma noktası bulunmaktadır. Buna ek olarak SoftLayer'ın 13 veri merkezi ve 17 farklı ağ noktası bulunmaktadır.

Amazon Web Services

amazon-web-servis

AWS ücretsiz deneme için ilk 12 ay boyunca 5 GB Amazon S3 depolama ve 20.000 talepten oluşan özel bir paket sunmaktadır. Amazon S3 depolama her 1 GB için 3 cent talep etmektedir. Amazon CloudFront ise her 10 TB için aylık 12 cent fiyatlandırmasına sahiptir.

Amazon şimdiye kadar bahsedilen birçok hizmeti sunmaktadır. Amazon S3 bütçe dostu bir depolama çözümüdür. Amazon CloudFront da bir CDN hizmeti olarak benzer niteliklere sahiptir. AWS oldukça popüler olmasına rağmen son kullanıcı için pek elverişli değildir. Genel olarak geliştiricileri hedef alan bir hizmettir.

CDN77

cdn77

CDN77, 14 günlük deneme sürümü sunmaktadır. Hizmet planları ise kullandıkça öde şeklindedir. 49 dolarla başlayan hizmet planı her 1 TB için miktarın artması anlamına gelmektedir. Avrupa ve Amerika müşterileri için böyle olan bu fiyatlandırmalar diğer bölgeler için çok daha fazladır.

CDN77 kendisini diğer CDN servislerinden ayırmaktadır çünkü yazılım, video ve oyun gibi konularda kopmalar yaşanmadan yayın imkanı sunmaktadır. Bu marka oldukça genç bir markadır ancak şimdiden 25 veri merkezine sahiptir.

Incapsula

incapsula

Incapsula, bot koruması, erişim kontrolü, giriş koruması, CDN ve Optimizer, site istatistikleri ve topluluk desteği gibi konuları kapsayan bir ücretsiz plana sahiptir. Temel kişisel plan aylık 19 dolar ödemeden başlamaktadır. Bununla birlikte ücretsiz planın yanında SSL desteğine, gelişmiş performans ve e-posta desteğine sahiptir.

Incapsula, global CDN ve önbellekleme hizmeti sunmaktadır ve en büyük avantajı diğer servislerin önbelleklenemez olarak nitelendirdikleri içerikleri önbellekleyebilmesidir.

jsDelivr

jsdelivr

jsDelivr ücretsiz bir CDN hizmetidir. Geliştiricilere dosyalarını sunma imkanı tanımaktadır. Bu dosyalara CSS, font, JavaScript ve jQuery eklentileri dahildir. Bu hizmet CloudFlare ve MaxCDN tarafından desteklenmektedir.

CDN Seçimini Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Aslında özelliklerden yola çıkarak neye ihtiyacınızın olduğunu bilmek her koşulda size yetecektir.

  • Aylık bant genişliği kullanma miktarınız nedir?
  • Ne kadar depolamaya ihtiyaç duyacağım?
  • Ek güvenlik önlemlerine ihtiyacım var mı?
  • Avrupa ve Amerika dışından siteme hızlı erişim sağlamalı mıyım?
  • Destek konusunda ekstra taleplerim olacak mı?
  • SSL istiyor muyum?
  • Karşılayabileceğim maliyet ne kadar?

Bu soruların her birisine tek tek cevap vererek aradığınız CDN servisini bulma konusunda ilerleme kaydedebilirsiniz. Ufak çaplı bir site yönetiyorsanız, aylık sayfa görüntülenme miktarınız 50,000 civarında ise CloudFlare, MaxCDN veya Rackspace sizin için ideal olabilir. Fakat siteniz çok daha fazla görüntülenme alıyorsa daha farklı servislerden faydalanmayı düşünmelisiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap