Blog Yorum Sistemleri: Artıları ve Eksileri

Blog adresinizin can damarlarından birisi yorum kısmıdır. Yorumlar, diyaloglar ve topluluk blog adreslerinin başarısı için olmazsa olmaz niteliklerdir. Hangi blog sistemini kullanıyor olursanız olun her birinin varsayılan olarak gelen bir yorum sistemi bulunmaktadır.

Ancak bu sistemlerin blog adresiniz için en iyi sistemler olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Popüler olarak kullanılan birçok farklı blog yorum sistemi bulunmaktadır. Bu yorum sistemlerinin artıları ve eksileri konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edin.

Popüler Blog Yorum Sistemleri

Popüler blog yorum sistemleri Blogger ve WordPress gibi platformlarda çalışmakta sıkıntı çıkarmayacak çözümlerden oluşmaktadır. Bu yorum sistemleri sunmuş oldukları çoklu platform desteği sayesinde ön plana çıkmaktadır.

Disqus: Disqus hesabına sahip herkesin kullanabileceği bir yorum sistemidir. WordPress, Blogger, Joomla ve Drupal başta olmak üzere birçok farklı platformda kullanılabilmektedir.

Livefyre: Livefyre hesabına sahip herkesin kullanabileceği bir yorum sistemidir. WordPress, Tumblr ve Joomla platformlarında çalışmaktadır.

Facebook: Facebook hesabına sahip herkesin Facebook Yorum Kutucuğu üzerinden her sitede yorum yapabilmesini sağlayan bir yorum sistemidir.

Google: Sadece Blogger platformunda çalışır ve Google Plus kullanıcılarının yorum yapabilmesini sağlamaktadır.

Harici Blog Yorum Sistemlerinin Avantajları

Blog adresinizde harici bir yorum sisteminin gerçek anlamda oldukça önemli avantajları bulunmaktadır. Ancak bu sistemlere geçiş durumunda blog adresinizin okuyucularını düşünmelisiniz. Onların davranışlarını ve bu yorum sistemine olası yaklaşımlarını tahmin etmelisiniz.

Harici blog sistemlerinin avantajlarından en önemlilerini aşağıda sizlerle paylaştım.

Çoklu Oturum: Birçok harici yorum sistemi sadece tek bir üyelik sistemine bağlı kalmaz. Yorum yapmak isteyen kullanıcı dilerse sistemin öngördüğü üyeliği alarak yorum yapabilir. Diğer taraftan sosyal ağ hesaplarını kullanarak giriş yapabilir ve bu şekilde kolayca yorum atabilir.

Gereksiz Mesajların Azalması: Harici blog sistemleri insanların farklı bir üyelik almasını veya sosyal ağ hesaplarını kullanmasını gerektiğinden ötürü gereksiz mesajlar önemli ölçüde azalır. Çünkü insanlar genelde sosyal ağ hesaplarında veya üyelik alımlarında gerçek kimliklerini yani isimlerini kullanırlar.

Zengin Medya Unsurları: Bunu belki istemiyor olabilirsiniz ancak harici blog sistemleri kullanıcıların yorum yaparken resim ve video gibi zengin medya unsurlarını kullanmasına olanak sağlar.

Fonksiyonlar: Birçok dahili blog yorum sistemini geliştirmek için eklentiler kullanmanız gerekebilir ancak harici blog yorum sistemlerinde gelişim kendiliğinden gerçekleşir. Sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmaz çünkü bu yorum sistemleri zaten kullanıcıların istediği en son standartlara uyumlu hale getirilir. Bununla birlikte her birinin yorumlara ait verileri analiz etme araçları vardır.

Sosyal Medya Entegrasyonu: Blog adresiniz önemli ölçüde sosyal medya üzerinden gelen kullanıcılara hitap ediyorsa bu entegrasyon özelliği işinize yarayabilir. Harici blog sistemleri kullanıcıların sosyal medya üzerindeki diyaloglarını blog yazısına yorum olarak taşıyabilmelerini sağlamaktadır. Bu hem dönüşümü, hem diyalogları, hem de etkileşimi yükseltebilir.

Harici Blog Yorum Sistemlerinin Dezavantajları

Harici blog yorum sistemlerinin avantajları vardır ancak dezavantajlarının olduğu asla unutulmamalıdır. Bu dezavantajlar kitlenize zarar verecek nitelikte ise harici blog sistemine geçmeniz sizin için hiç iyi olmayacaktır.

Az Yorum: Her ne kadar kullanışlı bile gözükseler harici blog sistemleri blog adresinizde daha az yorum olmasına neden olabilirler. Bunun temel sebebi insanların giriş yapmak için uğraşmak istememeleridir. Giriş yapıp yorum yapmak onlara zahmetli gelebilir. Bununla birlikte insanlar yorum yaparken kendi kimliklerini belli etmek istemiyor olabilirler.

Düşük Sayfa Hızı: Harici blog sistemleri sizin kullandığınız sunucudan bağımsız olarak çalıştıkları için sayfaların yüklenmesinde gecikmeler yaşanabilir. Bu gecikmeler neticesinde ise sayfa hızının kötü olması nedeniyle potansiyel kullanıcılar siteye girmek için tereddüt yaşayabilirler veya girdikleri gibi çıkmak isteyebilirler.

Yönetilmesi Gereken Farklı Araçlar: Her ne kadar kurulumları kolay olsa bile yönetim ve işlevsel olarak kullanım konusunda harici blog sistemleri sizi uğraştırabilir. Birçok kişinin dahili yorum sistemlerinde kalmasının temel nedenlerinden birisi bu ekstra uğraş durumudur.

Potansiyel Aksaklıklar: Yaşanması oldukça düşük bir ihtimal olsa bile maalesef harici blog yorum sistemlerinde yaşanacak sıkıntılar anında sizin sitenize de yansıyacaktır. Blog yorum sisteminin çökmesi durumunda yorumlarınıza erişim olmayacaktır.

Bloglara nasıl yorum atmanız gerektiğini anlatan yazımı okumak isterseniz görsele tıklamanız yeterli.

bloga yorum atma

Harici bir blog yorum sistemine geçmek istiyorsanız öncelikle hedef kitlenizi ve blog adresinizin hedefini düşünmelisiniz. Bunlarla bir uyuşma söz konusu değilse harici blog yorum sistemlerini kullanmamalısınız. Eğer bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorsanız harici blog yorum sistemlerine geçebilirsiniz.

Bu yazı oluşturulurken about.com sitesinden faydanılmıştır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (7)

17 Mayıs 2020, 17:17

Livefyre böyle bir yorum eklentisi arıyordum çok makbule geçti ellerine sağlık :)

17 Mayıs 2020, 17:17

Ben de bir sitemde Disquss kullanıyorum. Yorumlarda okuyucuların birbirleri ile etkileşime girmesi açısından güzel. Ancak okuyucu kitlenizi tanımalısınız. Çünkü üyelik sistemi var ve kullanıcılar bundan kaçabilirler. En iyisi üye olmadan yorum yapma özelliğini aktif etmek oluyor.

17 Mayıs 2020, 17:17

Güzel bir yazı teşekkür ederim.

17 Mayıs 2020, 17:17

Aslında ben de yorum bölümünü değiştirmeyi düşünüyordum. Disqus a oldum olası ısınamadım bana hep itici geldi. Google çok iyi ama kısıtlıyor ne yazık ki. Hepsine bir kulp takıp yine eski blogger standart yorum kutusunda kalmaya karar verdim.

Ama tam olarak istediğim onedio sayfasındaki gibi bir yorum eklentisi. Sayfa üyeleri -Fb ve Tw çok hoşuma gidiyor. Ne yazık ki blogger de bunu yapmak pek mümkün değil diye düşünüyorum. Zaman zaman wordpress e geçmeyi de düşünmüyor değilim. Senin sayfan gibi şöyle temiz düzgün bir wordpress teması fena olmazdı.

Ama diğer yandan google ye de güveniyorum. Zaten olası muhtemel iki durum var.

1. si ya google blogger platformunu geliştirecek.

2. si Ya da zamanlar blogger kullanıcıları daha iyi olduğu için wordpressi tercih etmeye başlayacaklar. Ki şu an da bu oluyor zaten.

Konuyu biraz fazla dağıttım. Kusura bakma kardeşim. Yazın için tekrar teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.

17 Mayıs 2020, 17:17

Uzun bir süre Disqus kullandım fakat Disqus kullanırken gelen yorumlar baya bir azalmıştı. Sanırım Disqus'taki ziyaretçi olarak yorum yap olayı çok anlaşılmıyor. Mecburen Disqus'tan vazgeçmek zorunda kaldım.

Mustafa
17 Mayıs 2020, 17:17

Sevdiğim blogculara yorum yapıyorum ancak bazı yorum sistemleri canımı sıkıyor

Tarık Güneş
17 Mayıs 2020, 17:17

Disqusu tavsiye ediyorum. Gerçekten yararlı bir araç.

Hem konularda görünümü güzel hem de kullanışlı.

Ayrıca disqusta kendi sayfanı oluşturabiliyorsunuz.

Yorum Yap