Blog Yazarlığı: Sıkça Sorulan Sorular

Blog yazarlığı ile uğraşan kişilerin sürekli yönelttiği sorular vardır. Bu sorular kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak bazı durumlarda bu sorularla sürekli karşılaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İyi bir blog yazarı olabilecek miyim?

Bu soru her yazarın ister istemez kendine yönelttiği en bilindik sorulardan bir tanesidir. Dünyaya gözümüzü açtığımız o ilk andan itibaren hayata sıfırdan başladığımız gibi blog yazarlığı ve bloglamada başarıyı yakalamak tamamen sizin kendinizi geliştirmenize bakmaktadır. Kimse doğuştan blog yazarlığı konusunda üstün yeteneklerle gelmiyor.

Eğer gerçekten iyi bir yazar olmak için gerekli çabayı gösterip kendinizi geliştirirseniz, evet olacaksınız. Her işte çalışmalarınızın önemi ne kadar büyükse bloglamada da aynı derecede önemlidir. Bu nedenle araştırmalar, zaman, çabalar ve kararlılık sayesinde hedefinize ulaşabilirsiniz.

sikca sorulan sorular

İdeal yazı uzunluğu nedir?

Bu belirlenen bloglama stratejisine göre değişiklik gösterir. Yazıda yer alan kelimeler ve linkler, sosyal medya paylaşımları arasında bir bağlantı olduğu düşünülmektedir. Örneğin 1000-1500 kelimeden oluşan bir yazıyı birçok kişinin ve arama motorlarının seveceği düşünülmektedir. Bana göre arama motorları ne kadar sevse de bizim okuyucularımızın öyle uzun yazıları okumaktan hoşlanmazlar.

Genel olarak ise yazınızın uzunluğu kitlenizin yönelttiği sorulara cevap olabilecek kadar uzun olmalıdır. Rakamlara çok fazla takılmayın vermek istediğiniz mesajı 300 kelimelik bir makalede doğru şekilde karşı tarafa aktarıyorsanız, 1000 kelimelik aynı şeyleri tekrar eden bir yazıdan sizin yazınız on kat daha değerlidir.

Blog adresim ne kadar sıklıkta güncellenmelidir?

Bu aslında biraz size bağlıdır. Günlük ne gibi işlerle meşgul oluyorsunuz bilemeyeceğim için kendinize uygun en iyi zamanı ayarlayarak haftalık belirli bir standart yakalamalısınız.

Alınan trafik ile blog yazısı yayınlama sıklığı arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Trafik insanları getirir, bu insanlar mevcut takipçilerinizden oluşabileceği gibi  arama motorları tarafından sitenize gelenlerden de oluşabilir. Eğer zamanınız ve kaynağınız varsa haftada 3-4 kez güncelleme yapmanız yeterlidir. Bu rakam size çok fazla geldiyse haftada bir mutlaka güncelleme yapacak şekilde kendinizi ayarlamalısınız.

Sizlere tavsiyem blogunuzu ne kadar güncel tutarsanız, okuyucularınızda o sıklıkla sitenizi ziyaret edecektir.

Yeni fikirler nasıl üretebilirim?

Yeni fikirler üretmek istiyorsanız okuyucularınızın sorularına cevap vermeye çalışmalısınız. En iyi fikirler daima sorulardan doğar. ''Ne demek istiyorsun'' diyebilirsiniz. Yazacak bir konu bulamıyorsanız forumlarda gezinin, örneğin bir konu hakkında çözüm arayan birisinin sorduğu soruyla ilgili genel bir bilgiye sahipseniz ve gerekli araştırmaları yaparak bir makale oluşturabilirsiniz. Okuyucularınızla konuşun ve onlardan fikirler alın. Fikirlere ulaştıktan sonra ise bunları kendi zihninizde değerlendirin ve düşüncelerinizi yazıya aktarın.

Kaliteli yazılar nasıl yazarım?

En iyi yazı genellikle heyecan duyduğunuz ve derin araştırmalarla desteklenmiş başlıklardan oluşur. Bu nedenle memnuniyet duyacağınız bir şeyler seçmeli ve bu ödevi yerine getirmelisiniz. Memnuniyetiniz ve öğrendiğiniz şeyler başlıkta yer aldığı sürece kaliteli yazılar oluşturmuş olursunuz.

Her zaman ''ben odaklı'' yazılar yazmayın. Yazılarınız çözüm odaklı olur ise herkes bilgilerinizden faydalanır. Eğer benim gibi niş odaklı bir blogunuz var ise yazınızın değeri zamanla kaybolup gitmemesi için yazılarınızı sadece o döneme hitap edecek şekilde yazmayın. Bundan 5-10 yıl sonrada sitenize gelen okuyucu o yazıdan faydalanabilsin. Yazılarınızı zaman zaman güncelleyerek zamana ayak uydurabilirsiniz. Böylece vadesi dolmuş içeriklere sahip bir blog yerine güncelliğini ve tazeliğini her zaman koruyan bir blog sahibi olursunuz.

Yazarken SEO durumunu gözden geçirmem gerekir mi?

Kesinlikle evet! Arama motorlarından daha fazla trafik almak tüm blog adresleri için iyi bir durumdur. Yazılarınız okuyucularınızın aradığı anahtar kelimeler için iyileştirilmiş durumdaysa bu sizin yararınıza olacaktır.
En sık yapılan hatalardan bir tanesi ise belirlediğiniz bir anahtar kelimeyi yazıda defalarca kullanmaktır. Bu hataya siz de düşmeyin. Anahtar kelimenizi belirli bir oranda kullanmaya ve yardımcı anahtar kelimelerle desteklemeye özen gösterin.

Yazılar için ne tür görseller veya fotoğraflar iyidir?

Görsellerin yazılarınızı tamamlayıcı bir etkisi olması açısından önemi oldukça büyüktür.. Bazen 5-10 kelimeyle anlatamadığınız bir konuyu tek bir görsel ile daha kolay anlatabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz püf nokta ise anlatmak istediğiniz konu ile kullanacağınız görsel uyumlu olmalıdır. Örneğin; kitap okumanın faydalarına değindiniz bir makalede gidip sağlık ile ilgili bir görsel kullanmamalısınız. İçeriğe en uygun görseli kullanmak istiyorum ama kaynaklarım kısıtlı diyorsanız, daha önce yazmış olduğum:

başlıklı yazıları inceleyerek yazılarınız için binlerce görsel sunan sitelere ulaşabilirsiniz.

Sizler için hazırladığım sıkça sorulan sorular ile blog yazarlığı yapan ve bu işe yeni başlamış arkadaşlarımız umarım sorularına yanıt bulabilirler. Bu soruların dışında aklınıza takılan başka sorular var ise yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap